skład / składniki
metoda gotowania
na początek powiem Ci,jak sprawić, by ciasto francuskie było bardziej puszyste, nauczyli mnie tego na studiach.
rozsmaruj roztopione masło na warstwie ciasta francuskiego, zwiń krawędzie do środka, ponownie posmaruj masłem, zwiń na pół i jeszcze raz posmaruj, zwiń na pół. Włóż do lodówki, ten etap pokazano na filmie.
jabłka, obrane i pokrojone w kostkę,
PO w pojemniku, w którym masz jabłka, dodaj rodzynki, 3 łyżeczki cukru, szczyptę kwasu cytrynowego, pozostaw na 10 20 minut,aby jabłka dały sok.
wyjmij ciasto francuskie,rozwałkuj je, a następnie pokrój na dwie połowy.
rozłóż przygotowane nadzienie na obu połówkach
złóż w kształcie rolki, ściśnij krawędzie i wykonaj nacięcia na górze. Smarujemy ubitym jajkiem, oba strudlemy, wysyłamy do piekarnika, w temperaturze 180 °C przez 30 40 minut, wyjmujemy i posypujemy proszkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g