strudel jabłkowy z zakupionego ciasta francuskiego

bardzo smaczny i bardzo prosty strudel jabłkowy. Można podawać do herbaty)
Nicolas_BlogAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 39 % 20 g
węglowodany 53 % 27 g
306 kcal
IG: 11 / 89 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na początek powiem Ci,jak sprawić, by ciasto francuskie było bardziej puszyste, nauczyli mnie tego na studiach.

rozsmaruj roztopione masło na warstwie ciasta francuskiego, zwiń krawędzie do środka, ponownie posmaruj masłem, zwiń na pół i jeszcze raz posmaruj, zwiń na pół. Włóż do lodówki, ten etap pokazano na filmie.

jabłka, obrane i pokrojone w kostkę,

PO w pojemniku, w którym masz jabłka, dodaj rodzynki, 3 łyżeczki cukru, szczyptę kwasu cytrynowego, pozostaw na 10 20 minut,aby jabłka dały sok.

wyjmij ciasto francuskie,rozwałkuj je, a następnie pokrój na dwie połowy.

rozłóż przygotowane nadzienie na obu połówkach

złóż w kształcie rolki, ściśnij krawędzie i wykonaj nacięcia na górze. Smarujemy ubitym jajkiem, oba strudlemy, wysyłamy do piekarnika, w temperaturze 180 °C przez 30 40 minut, wyjmujemy i posypujemy proszkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy