skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mleko i wodę. Dodaj suche drożdże.
Krok 2:
Następnie dodaj 2 żółtka, sól, olej. Wymieszaj i dodaj mąkę.
Krok 3:
Zagnieść ciasto. I posprzątamy na godzinę w ciepłym miejscu. Robię w powolnej kuchence. Wkładam ciasto, włączam tryb Multipovar na 40 stopni i przez 30 minut.
Krok 4:
Gdy ciasto rośnie, robimy nadzienie. Trzy sery i pokrój kiełbasę mleczną w kostkę.
Krok 5:
Z wędzonej kiełbasy, mam salami, wycinamy pięty kieliszkiem.Wydrążymy też dziury-nozdrza.
Krok 6:
Próbowałem tylko kiełbasy. Ale bardziej podobało mi się salami.
Krok 7:
Ciasto wyrosło. Wyciągamy go, ugniatamy jeszcze raz.
Krok 8:
Podzielmy go na 12 części. Uformujmy bułki. Przykryj folią.
Krok 9:
Weź jedną bułkę, możesz ją rozwałkować wałkiem do ciasta lub po prostu ugniatać rękami. Włóż nadzienie. I zbieramy krawędzie w supełku. Odwróć się i okazuje się, że mamy bułkę.
Krok 10:
Smarujemy taką bułkę żółtkiem zmieszanym z wodą. Nakładamy Prosiaczek, robimy oczy. Zrobiłem uszy z ciasta. Uszczypnęła z naszego Koloboka. I przymocowałem je do bułki. Posmarowałem również żółtkiem.
Krok 11:
Oto takie śmieszne, które mamy.
Krok 12:
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35 minut.
Krok 13:
Oto, co mam. Trochę popękane. Ale nie wpłynęło to na smak. Salami jest lepiej zachowane, z wędzoną kiełbasą nie podobała mi się tak bardzo, należy ją pokroić cieńszą lub wziąć salami. A więc wszystko jest bardzo smaczne !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal / 100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g