bułeczki dyniowe z nadzieniem twarogowym

bujne, pachnące, nie pozostawiają nikogo obojętnym. Świetne bułeczki na poranną herbatę lub kawę.
KlaudiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 61 % 27 g
223 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrób puree z dyni. Aby to zrobić, posiekaj miąższ dyni w blenderze lub zetrzyj na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę przesiać do kubka, margarynę zetrzeć, wymieszać z mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj puree z dyni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku, dodać cukier (1,5 łyżki), trochę mąki, gdy drożdże wyrosną, wymieszać z masą główną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i zagnieść ciasto. Mąka może odejść mniej więcej, gdy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni, nie będzie już dodawać mąki. Umieść w ciepłym miejscu na około godzinę, aby ciasto podwoiło się (wkładam ciasto do plastikowej torby)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Wymieszaj twarożek, śmietanę i cukier (1 łyżka stołowa), dokładnie zmiel, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto rozwałkować na warstwę, posmarować nadzieniem twarogowym, zawinąć w rolkę, pokroić na kawałki, uformować bułki. Mam 16 bułek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż bułki na wysmarowanej blasze do pieczenia, posmaruj ubitym jajkiem, część bułek posypałam makiem. Pozostaw bułki do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Spójrz na swój piekarnik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.Posmaruj gotowe bułki kawałkiem masła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż bułki na talerzu, pyszne zarówno na ciepło, jak i następnego dnia. Smacznego!

bułeczki są pyszne, aromatyczne. To ulubione bułeczki moich wnucząt, więc często je pieczę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy