skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zrób puree z dyni. Aby to zrobić, posiekaj miąższ dyni w blenderze lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 2:
Mąkę przesiać do kubka, margarynę zetrzeć, wymieszać z mąką.
Krok 3:
Dodaj puree z dyni.
Krok 4:
Drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku, dodać cukier (1,5 łyżki), trochę mąki, gdy drożdże wyrosną, wymieszać z masą główną.
Krok 5:
Dodaj sól i zagnieść ciasto. Mąka może odejść mniej więcej, gdy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni, nie będzie już dodawać mąki. Umieść w ciepłym miejscu na około godzinę, aby ciasto podwoiło się (wkładam ciasto do plastikowej torby)
Krok 6:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Wymieszaj twarożek, śmietanę i cukier (1 łyżka stołowa), dokładnie zmiel, aby nie było grudek.
Krok 7:
Gotowe ciasto rozwałkować na warstwę, posmarować nadzieniem twarogowym, zawinąć w rolkę, pokroić na kawałki, uformować bułki. Mam 16 bułek.
Krok 8:
Ułóż bułki na wysmarowanej blasze do pieczenia, posmaruj ubitym jajkiem, część bułek posypałam makiem. Pozostaw bułki do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Spójrz na swój piekarnik.
Krok 9:
Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.Posmaruj gotowe bułki kawałkiem masła.
Krok 10:
Ułóż bułki na talerzu, pyszne zarówno na ciepło, jak i następnego dnia. Smacznego!
bułeczki są pyszne, aromatyczne. To ulubione bułeczki moich wnucząt, więc często je pieczę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g