czekoladowe Brownie z orzechami

tradycyjny amerykański deser czekoladowy. Możesz jeść brownie na ciepło, ale na zimno jest jeszcze smaczniejszy!!!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 35 % 27 g
węglowodany 55 % 43 g
433 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1.Włącz piekarnik na 180 stopni.
2.Połam czekoladę na kawałki i rozpuść razem z masłem w łaźni wodnej (dno garnka nie może dotykać wrzącej wody), aby schłodzić wszystko do temperatury pokojowej.
3.Ubij białe jajka z cukrem.
4.Wlej schłodzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.(Nie używamy miksera!)
5.Oddzielnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao,wanilią i posiekanymi orzechami.
6.A teraz musisz wymieszać mąkę z mieszanką jajeczno-czekoladową.
7.Wymieszaj wszystko szpatułką, aż będzie gładkie i wlej do formy pokrytej pergaminem.
8.Nie warto dłużej, w przeciwnym razie brownie zostanie upieczone i straci swój urok,w postaci wilgotnego środka i delikatnej chrupiącej skórki.
wyjmij z piekarnika, ostudź, pokrój na porcje.Możesz jeść brownie na ciepło.Ale na zimno smakuje jeszcze lepiej!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy