muale z mandarynkami

Francuskie babeczki migdałowe Muale na herbatę! Delikatne i kruche ciasta biszkoptowe wyglądają świątecznie i nadają się na noworoczne przyjęcie herbaciane.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 45 % 22 g
węglowodany 43 % 21 g
303 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło, na przykład na średniej mocy w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj jajka, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej cukier puder do miski, aby nie było gęstych grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiać tam mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę migdałową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 0,5 łyżeczki. skórki mandarynki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj masę jajeczną do mąki i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz powstałą masę z masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj, aż będzie gładkie - a ciasto muale jest gotowe!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj, osusz, odetnij wierzchołki i pokrój obie mandarynki wraz ze skórką na trzy okrągłe kliny. Ułóż plasterki mandarynki na dnie foremek natłuszczonych olejem roślinnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ciasto do kokilek na około 2/3 jego wysokości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec muale w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach przez około 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby podać muale, musisz odwrócić go do góry nogami, aby oryginalny projekt plasterka mandarynki był widoczny. Miłego picia herbaty! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy