Beza Bałwanki

jasna kolorowa beza to ceniona słodycz dla dzieci! Beza w domu, w postaci bałwanów, płatków śniegu i innych symbolicznych figurek. Z takiej bezy możesz złożyć jadalne zestawy upominkowe dla dzieci. Beza będzie również wspaniałym wystrojem świątecznych wypieków i oryginalną dekoracją na choinkę!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 62 g
261 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier. Stosunek białka do cukru powinien wynosić 1: 2, czyli dwa razy więcej cukru niż białka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj białka z cukrem trzepaczką i umieść w łaźni parowej. Cały czas mieszaj mieszaninę trzepaczką przez 5 minut, aż znikną kryształki cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszanina białek będzie miała temperaturę około 60 stopni. Ubij bezę mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij bezę, aż ostygnie i uzyska gęstą konsystencję, biały kolor, połysk, a rowki z miksera pozostaną ostre. Mniej więcej w połowie procesu ubijania wlej sok z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel bezę na trzy części-pozostaw jedną część białą, pomaluj drugą odrobiną niebieskiego barwnika żelowego, a trzecią pomaluj trochę więcej, aby uzyskać głębszy niebieski kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż bezy w trzech torebkach z ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dysza do bałwanów bezowych z białej masy okrągła o średnicy 1,3 cm; dla niebieskiej bezy-dysza 1m Otwarta gwiazda; dla niebieskiej bezy-mała gwiazdka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść bezy-bałwanki, płatki śniegu, gwiazdki na blasze wyłożonej pergaminem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posypką cukierniczą udekoruj bezę przed suszeniem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Suszyć bezy w piekarniku nagrzanym do 75-80 stopni przez około 2 godziny. Bezy powinny być całkowicie suche, łatwe do oddzielenia od pergaminu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bałwanki można dodatkowo ozdobić, malując im twarze żelowymi barwnikami spożywczymi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż bezę na białym, ładnym talerzu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oto takie zabawne bałwany!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dzieci będą zachwycone!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy