skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne produkty.
Krok 2:

Oddziel białka od żółtek.
Krok 3:

Dodaj cukier. Stosunek białka do cukru powinien wynosić 1: 2, czyli dwa razy więcej cukru niż białka.
Krok 4:

Wymieszaj białka z cukrem trzepaczką i umieść w łaźni parowej. Cały czas mieszaj mieszaninę trzepaczką przez 5 minut, aż znikną kryształki cukru.
Krok 5:

Mieszanina białek będzie miała temperaturę około 60 stopni. Ubij bezę mikserem.
Krok 6:

Ubij bezę, aż ostygnie i uzyska gęstą konsystencję, biały kolor, połysk, a rowki z miksera pozostaną ostre. Mniej więcej w połowie procesu ubijania wlej sok z cytryny.
Krok 7:

Podziel bezę na trzy części-pozostaw jedną część białą, pomaluj drugą odrobiną niebieskiego barwnika żelowego, a trzecią pomaluj trochę więcej, aby uzyskać głębszy niebieski kolor.
Krok 8:

Ułóż bezy w trzech torebkach z ciastem.
Krok 9:

Dysza do bałwanów bezowych z białej masy okrągła o średnicy 1,3 cm; dla niebieskiej bezy-dysza 1m Otwarta gwiazda; dla niebieskiej bezy-mała gwiazdka.
Krok 10:

Umieść bezy-bałwanki, płatki śniegu, gwiazdki na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 11:

Posypką cukierniczą udekoruj bezę przed suszeniem.
Krok 12:

Suszyć bezy w piekarniku nagrzanym do 75-80 stopni przez około 2 godziny. Bezy powinny być całkowicie suche, łatwe do oddzielenia od pergaminu.
Krok 13:

Bałwanki można dodatkowo ozdobić, malując im twarze żelowymi barwnikami spożywczymi.
Krok 14:

Ułóż bezę na białym, ładnym talerzu.
Krok 15:

Oto takie zabawne bałwany!
Krok 16:

Dzieci będą zachwycone!
Krok 17:

Smacznego! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g

