skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek.
Krok 3:
Dodaj cukier. Stosunek białka do cukru powinien wynosić 1: 2, czyli dwa razy więcej cukru niż białka.
Krok 4:
Wymieszaj białka z cukrem trzepaczką i umieść w łaźni parowej. Cały czas mieszaj mieszaninę trzepaczką przez 5 minut, aż znikną kryształki cukru.
Krok 5:
Mieszanina białek będzie miała temperaturę około 60 stopni. Ubij bezę mikserem.
Krok 6:
Ubij bezę, aż ostygnie i uzyska gęstą konsystencję, biały kolor, połysk, a rowki z miksera pozostaną ostre. Mniej więcej w połowie procesu ubijania wlej sok z cytryny.
Krok 7:
Podziel bezę na trzy części-pozostaw jedną część białą, pomaluj drugą odrobiną niebieskiego barwnika żelowego, a trzecią pomaluj trochę więcej, aby uzyskać głębszy niebieski kolor.
Krok 8:
Ułóż bezy w trzech torebkach z ciastem.
Krok 9:
Dysza do bałwanów bezowych z białej masy okrągła o średnicy 1,3 cm; dla niebieskiej bezy-dysza 1m Otwarta gwiazda; dla niebieskiej bezy-mała gwiazdka.
Krok 10:
Umieść bezy-bałwanki, płatki śniegu, gwiazdki na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 11:
Posypką cukierniczą udekoruj bezę przed suszeniem.
Krok 12:
Suszyć bezy w piekarniku nagrzanym do 75-80 stopni przez około 2 godziny. Bezy powinny być całkowicie suche, łatwe do oddzielenia od pergaminu.
Krok 13:
Bałwanki można dodatkowo ozdobić, malując im twarze żelowymi barwnikami spożywczymi.
Krok 14:
Ułóż bezę na białym, ładnym talerzu.
Krok 15:
Oto takie zabawne bałwany!
Krok 16:
Dzieci będą zachwycone!
Krok 17:
Smacznego! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g