skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki
Krok 2:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier.
Krok 3:
Dodaj majonez i zamieszaj.
Krok 4:
Dodaj sól i przesianą mąkę.
Krok 5:
Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 6:
Gdy ciasto pasuje, drobno posiekaj cebulę.
Krok 7:
Obierz ziemniaki i drobno posiekaj.
Krok 8:
Wlej niewielką ilość oleju na patelnię i smaż cebulę i ziemniaki na złoty kolor. Sól i pieprz do smaku.
Krok 9:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Mój jest marmurkowy, nada naszemu ciastu wspaniały złoty kolor.
Krok 10:
Pokrój kiełbaski w plasterki.
Krok 11:
Gdy ciasto będzie gotowe i zwiększy swoją objętość, połóż je na posypanej mąką desce. Ciasto jest bardzo delikatne, gładkie. Wytnij kawałek i odłóż na bok, a następnie zrób uszy i Prosiaczek. Rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe i nakłuj widelcem, aby nie pęcznieć podczas pieczenia.
Krok 12:
Spód formy położył papierem do pieczenia, położył na nim ciasto.
Krok 13:
Rozłóż kiełbaski na całej powierzchni.
Krok 14:
Na wierzchu ziemniaki z cebulą.
Krok 15:
Następnie obficie posyp serem.
Krok 16:
Z pozostałego ciasta wycinamy uszy i Prosiaczek, układamy na cieście, robimy oczy z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Krok 17:
Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z formy. Podawaj na gorąco. Szczęśliwego Nowego Roku! Smacznego!
ciasto jest pyszne, obfite i aromatyczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g