babeczka dyniowa z makiem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
dodaj masło z jajkiem i cukrem do puree z dyni, dodaj miód, gałkę muszkatołową i mak, mieszaj, aż będzie gładkie
w osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, włóż Części do ciasta i mieszaj, aż masa będzie gładka. Posmaruj masłem formę do muffinek.
przenieś ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 60 minut. Pokrój babeczkę najlepiej całkowicie schłodzoną, ponieważ jest bardzo miękka i może się rozpaść pod nożem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g