babeczka dyniowa z makiem

babeczka dyniowa to pyszna uczta. Bardzo prosty i niedrogi przepis, smaczny i szybki .
ChloeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 66 % 43 g
336 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
dodaj masło z jajkiem i cukrem do puree z dyni, dodaj miód, gałkę muszkatołową i mak, mieszaj, aż będzie gładkie
w osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, włóż Części do ciasta i mieszaj, aż masa będzie gładka. Posmaruj masłem formę do muffinek.
przenieś ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 60 minut. Pokrój babeczkę najlepiej całkowicie schłodzoną, ponieważ jest bardzo miękka i może się rozpaść pod nożem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy