Philbertiny na Boże Narodzenie

Philbertins - świąteczne ciasteczka orzechowe! Ciasteczka są miękkie, kruche i bardzo smaczne. Takie ciasteczka można przygotować w przeddzień wakacji, ponieważ są dobrze przechowywane w zamkniętym pojemniku.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 37 % 28 g
węglowodany 51 % 39 g
438 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel orzechy laskowe w blenderze na drobną miękisz. Odłóż połowę zmielonych orzechów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier zwykły i waniliowy, drobno zmiel razem z pozostałymi orzechami. Dodaj sól i kardamon.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zmielone orzechy z cukrem do miski. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wymieszaj na gładką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj żółtko jajka. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej okruchy orzechów na talerz. Z ciasta zroluj kulki wielkości orzecha włoskiego. Zwiń ciasteczka w bułkę tartą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż ciasteczka na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec filbertyny przez 15 do 20 minut, aż będą lekko złote.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego! Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g

Podobne przepisy