skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Zmiel orzechy laskowe w blenderze na drobną miękisz. Odłóż połowę zmielonych orzechów.
Krok 3:
Dodaj cukier zwykły i waniliowy, drobno zmiel razem z pozostałymi orzechami. Dodaj sól i kardamon.
Krok 4:
Wlej zmielone orzechy z cukrem do miski. Dodaj masło pokrojone w kostkę i wymieszaj na gładką masę.
Krok 5:
Dodaj żółtko jajka. Wymieszać.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 8:
Wlej okruchy orzechów na talerz. Z ciasta zroluj kulki wielkości orzecha włoskiego. Zwiń ciasteczka w bułkę tartą.
Krok 9:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż ciasteczka na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec filbertyny przez 15 do 20 minut, aż będą lekko złote.
Krok 10:
Smacznego! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g