bajeczne Egipskie ciasto orzechowe

delikatne i pyszne ciasto z pralinami i orzechami laskowymi!
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 62 % 31 g
węglowodany 24 % 12 g
352 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj biszkopt! Na drobnej tarce zetrzyj 100 gramów orzechów włoskich, wlej do miski i dodaj 30 gramów mąki. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy 5 jaj i oddzielamy białko od żółtka. Odkładamy żółtka na bok, potrzebujemy ich do kremu. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubij mikserem na Jasną pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj 125 gramów cukru i ubij mikserem do stabilnych szczytów. Do ubitych białek stopniowo dodajemy posiekane orzechy z mąką, mieszać. Ciasto jest gotowe!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia o wymiarach 30 na 40 centymetrów wyłożonej pergaminem i wyrównaj na całej powierzchni. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Niech dobrze ostygnie i oddzielamy papier pergaminowy od gotowego biszkoptu. Zgodnie z tym samym przepisem pieczemy kolejny biszkopt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zróbmy krem! Pozostałe 10 żółtek lekko ubij trzepaczką. z pełnej 300 gramowej szklanki odlać trochę mleka i równie dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W 100 gramach mąki wlej połowę cukru (łącznie 250 gramów, dodaj około 125 gramów) i wymieszaj. Dodaj cukier z mąką do masy żółtkowej i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pozostałe mleko do rondla i dodaj pozostały cukier. Wysyłamy do ognia i doprowadzamy do stanu gorącego, ale nie gotujemy! Gorące mleko powoli wlewa się do kremu i wymieszaj trzepaczką szybkimi ruchami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstałą masę do rondla i wysyłamy do małego ognia. Szybko mieszając trzepaczką, gotuj przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zagęszczony krem do miski. Szczelnie przykryć folią spożywczą w kontakcie i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W schłodzonej śmietanie rozprowadź 160 gramów miękkiego masła i mieszamy mikserem impulsywnymi ruchami, aby nie przebić śmietany. Szczelnie przykryj folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na 2 godziny, aby krem zgęstniał.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj krem z pralinami! Wlej 150 gramów cukru do rondla i wyślij do małego ognia Mieszaj tak rzadko, jak to możliwe, tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej 150 gramów prażonych orzechów laskowych i szybko wymieszaj go ze stopionym cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Karmelizowane orzechy laskowe układamy na pergaminie i jeśli to możliwe, spłaszcz łyżką. Pozwól mu ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Łamiemy zamrożone orzechy na małe kawałki i zmielić w blenderze lub młynku do kawy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    400 mililitrów śmietany ubij blenderem do stabilnego szczytu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wsyp połowę posiekanych, karmelizowanych orzechów laskowych i delikatnie wymieszaj szpatułką. Krem jest gotowy!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Składanie ciasta! Dzielimy ciasta na 2 równe części. Rozłóż ciasto na talerzu i posmaruj warstwą kremu. Na wierzch posmaruj kremem z Proline i rozłóż drugie ciasto. W ten sam sposób robimy to z resztą ciast.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj kremem do góry i boki ciasta. I nałóż krem z proliną na wierzch. Posyp do góry i boki pozostałymi posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto okazuje się bajecznie smaczne i bardzo delikatne, pamiętaj, aby przygotować to wspaniałe ciasto, będziesz zachwycony!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy