skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj biszkopt! Na drobnej tarce zetrzyj 100 gramów orzechów włoskich, wlej do miski i dodaj 30 gramów mąki. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
Krok 2:
Bierzemy 5 jaj i oddzielamy białko od żółtka. Odkładamy żółtka na bok, potrzebujemy ich do kremu. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubij mikserem na Jasną pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj 125 gramów cukru i ubij mikserem do stabilnych szczytów. Do ubitych białek stopniowo dodajemy posiekane orzechy z mąką, mieszać. Ciasto jest gotowe!
Krok 3:
Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia o wymiarach 30 na 40 centymetrów wyłożonej pergaminem i wyrównaj na całej powierzchni. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Krok 4:
Niech dobrze ostygnie i oddzielamy papier pergaminowy od gotowego biszkoptu. Zgodnie z tym samym przepisem pieczemy kolejny biszkopt.
Krok 5:
Zróbmy krem! Pozostałe 10 żółtek lekko ubij trzepaczką. z pełnej 300 gramowej szklanki odlać trochę mleka i równie dobrze wymieszaj.
Krok 6:
W 100 gramach mąki wlej połowę cukru (łącznie 250 gramów, dodaj około 125 gramów) i wymieszaj. Dodaj cukier z mąką do masy żółtkowej i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 7:
Wlej pozostałe mleko do rondla i dodaj pozostały cukier. Wysyłamy do ognia i doprowadzamy do stanu gorącego, ale nie gotujemy! Gorące mleko powoli wlewa się do kremu i wymieszaj trzepaczką szybkimi ruchami.
Krok 8:
Wlej powstałą masę do rondla i wysyłamy do małego ognia. Szybko mieszając trzepaczką, gotuj przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
Krok 9:
Wlej zagęszczony krem do miski. Szczelnie przykryć folią spożywczą w kontakcie i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 10:
W schłodzonej śmietanie rozprowadź 160 gramów miękkiego masła i mieszamy mikserem impulsywnymi ruchami, aby nie przebić śmietany. Szczelnie przykryj folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na 2 godziny, aby krem zgęstniał.
Krok 11:
Przygotuj krem z pralinami! Wlej 150 gramów cukru do rondla i wyślij do małego ognia Mieszaj tak rzadko, jak to możliwe, tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlej 150 gramów prażonych orzechów laskowych i szybko wymieszaj go ze stopionym cukrem.
Krok 12:
Karmelizowane orzechy laskowe układamy na pergaminie i jeśli to możliwe, spłaszcz łyżką. Pozwól mu ostygnąć.
Krok 13:
Łamiemy zamrożone orzechy na małe kawałki i zmielić w blenderze lub młynku do kawy.
Krok 14:
400 mililitrów śmietany ubij blenderem do stabilnego szczytu.
Krok 15:
Wsyp połowę posiekanych, karmelizowanych orzechów laskowych i delikatnie wymieszaj szpatułką. Krem jest gotowy!
Krok 16:
Składanie ciasta! Dzielimy ciasta na 2 równe części. Rozłóż ciasto na talerzu i posmaruj warstwą kremu. Na wierzch posmaruj kremem z Proline i rozłóż drugie ciasto. W ten sam sposób robimy to z resztą ciast.
Krok 17:
Posmaruj kremem do góry i boki ciasta. I nałóż krem z proliną na wierzch. Posyp do góry i boki pozostałymi posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto okazuje się bajecznie smaczne i bardzo delikatne, pamiętaj, aby przygotować to wspaniałe ciasto, będziesz zachwycony!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g