Quiche Lauren z piersi wieprzowej z serem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do miski. Rękami wcieramy masło z mąką w drobne okruchy.
Krok 2:
Dodaj jajko i zagniataj ciasto. Uformuj kulę z masy, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto o średnicy co najmniej 5 centymetrów większej niż forma. Mam kształt o średnicy 23 centymetrów.
Krok 4:
Za pomocą wałka do ciasta włóż ciasto do formy do pieczenia i uformuj boki rękami.
Krok 5:
Pokrój mostek i ser w kostkę i rozłóż na cieście.
Krok 6:
Jajka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i zalewamy ciasto.
Krok 7:
Posyp gałką muszkatołową i wstaw do piekarnika w temperaturze 160 stopni Celsjusza, przez 40 minut.
Krok 8:
Wyjmij z piekarnika i po 10 minutach możesz podać. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g