biszkoptowe babeczki bananowe

proste, aromatyczne wypieki, które pokochają wszyscy! Bardzo lubię te babeczki są bardzo przewiewne i delikatnie bananowe. Babeczki można ozdobić kremem
Alina pietruszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 72 % 41 g
270 kcal
IG: 0 / 20 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (do 160 stopni z konwekcją).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miąższ bananów rozgnieść na puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło rozgnieść z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka i puree bananowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż w foremkach. piec przez 20 minut, gotowość do sprawdzenia nożem lub drewnianym patyczkiem.

zamiast bananów możesz użyć 2 szklanek sfermentowanego mleka i soku z cytryny(z połowy cytryny)w tym przypadku musisz dodać 230 g mąki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy