Puff serce z gotowego ciasta

Romantyczne ptysie w Walentynki!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 74 % 48 g
326 kcal
IG: 0 / 35 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozwałkuj rozmrożone ciasto francuskie na kwadrat. Z jednej strony Wytnij serce foremką, połóż nadzienie na drugiej stronie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Złóż na pół, ściśnij krawędzie, posmaruj żółtkiem powierzchnię puff i powierzchnię wyciętego serca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piecz ptysie z dżemem i sercami w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ugotowaniu włóż wycięte serce do zaciągnięcia. Miłego picia herbaty! Szczęśliwego Dnia Zakochanych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy