skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto! W 250 gramach mąki, przez drobne sito przesiać 25 gram kakao Wlej 200 gramów cukru i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 2:
Wlej 300 mililitrów wody do suchej mieszanki i równie dobrze wymieszaj. Wlej 90 mililitrów oleju roślinnego I zagniataj ciasto.
Krok 3:
Upiecz ciasto! Gotowe ciasto wlać do formy o średnicy 22 centymetrów pokrytej papierem pergaminowym i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut, gotowość sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem. Wyjmujemy gotowy biszkopt z formy i pozwalamy mu ostygnąć.
Krok 4:
Nadziewanie ciasta! Schłodzone ciasto kroimy na 2 części i posmaruj dżemem morelowym, użyłem około 200-250 gramów dżemu. Przykryj drugą częścią.
Krok 5:
Zróbmy lukier. Wlej 1 łyżkę oleju roślinnego do rondla i wlej 2 łyżki cukru. Dodaj 3 łyżki kakao i wlej 40 mililitrów wody. Dobrze wymieszaj i wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Lukier jest gotowy!
Krok 6:
Za pomocą pędzla posmaruj boki ciasta. Gotowe ciasto wysyłamy na kilka godzin do lodówki, Ale jeśli nie znosisz mnie, wyślij na co najmniej pół godziny. Ciasto okazuje się bardzo miękkie, delikatne, smaczne, smakuje trochę jak ciasto. Pamiętaj, aby spróbować zrobić to ciasto, będziesz zadowolony!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g