skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto: Wlej 300 mililitrów kefiru do miski i wlej 150 gramów cukru. Dodaj 65 mililitrów oleju roślinnego i wymieszaj mikserem, aż będzie gładki.
Krok 2:
W osobnej misce przez drobne sito przesiać 170 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 4 łyżki kakao.
Krok 3:
Wlej płynne składniki do suchej mieszanki i wymieszaj łyżką, a następnie mikserem, aż będzie gładka.
Krok 4:
Upiecz ciasto! Kształt o średnicy 20 centymetrów, nasmaruj dno i boki olejem roślinnym i wlej gotowe ciasto, rozprowadzając je po całej formie. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem. Gotowe ciasto całkowicie ostygnie.
Krok 5:
Zajmijmy się polewą czekoladową! Do rondla wsypujemy 4 łyżki cukru i przez drobne sito przesiać 2 łyżki kakao wlać 4 łyżki mleka i dodaj 15 gramów masła. Wysyłamy do ognia i przy ciągłym mieszaniu gotuj, aż będzie gładka, jednorodna. Gotową glazurę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6:
Schłodzony lukier wylewa się na ciasto i rozprowadź łyżką na całej powierzchni. Ciasto jest gotowe! Kroimy i cieszymy się jego delikatnym smakiem. Konsystencja tego deseru jest wilgotna i bardzo czekoladowa, a przygotowanie jest niezwykle proste!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g