Wilgotne ciasto czekoladowe na kefirze z polewą

wilgotne ciasto, ciasto czekoladowe, pyszne ciasto.
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 72 % 36 g
245 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto: Wlej 300 mililitrów kefiru do miski i wlej 150 gramów cukru. Dodaj 65 mililitrów oleju roślinnego i wymieszaj mikserem, aż będzie gładki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce przez drobne sito przesiać 170 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 4 łyżki kakao.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej płynne składniki do suchej mieszanki i wymieszaj łyżką, a następnie mikserem, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Upiecz ciasto! Kształt o średnicy 20 centymetrów, nasmaruj dno i boki olejem roślinnym i wlej gotowe ciasto, rozprowadzając je po całej formie. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Gotowość sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem. Gotowe ciasto całkowicie ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zajmijmy się polewą czekoladową! Do rondla wsypujemy 4 łyżki cukru i przez drobne sito przesiać 2 łyżki kakao wlać 4 łyżki mleka i dodaj 15 gramów masła. Wysyłamy do ognia i przy ciągłym mieszaniu gotuj, aż będzie gładka, jednorodna. Gotową glazurę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzony lukier wylewa się na ciasto i rozprowadź łyżką na całej powierzchni. Ciasto jest gotowe! Kroimy i cieszymy się jego delikatnym smakiem. Konsystencja tego deseru jest wilgotna i bardzo czekoladowa, a przygotowanie jest niezwykle proste!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy