skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto! Wlej 300 g dowolnego dżemu do miski. Użyłem dżemu morelowego. I gasimy jedną łyżeczką sody Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby zgasić sodę.
Krok 2:
1 ubij jajko mikserem i stopniowo dodawaj 50 gramów cukru.
Krok 3:
Wlej dżem wygaszony sodą do masy jajecznej i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Do powstałej mieszaniny przez drobne sito przesiać 300 gramów mąki i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe!
Krok 5:
Upiecz ciasto! Formę o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem i rozłóż gotowe ciasto, rozprowadzając łyżką po całej formie. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez 45 minut, sprawdzamy gotowość wykałaczką.
Krok 6:
Gotowe ciasto kroimy na 2 części i zróbmy lukier!
Krok 7:
Przygotuj lukier! Rozłóż 100 gramów masła na patelni, wsypujemy 4 łyżki kakao i wlej 4 łyżki skondensowanego mleka. Wysyłamy na mały ogień i przy ciągłym mieszaniu gotuj do jednorodnej, gładkiej masy.
Krok 8:
Zbieranie ciasta! Posmaruj pokrojone ciasto lukrem, przykryj drugą częścią, a także posmaruj boki ciasta. Wysyłamy do lodówki na 3 godziny, aby glazura chwyciła się i ciasto się zaparzyło. Ciasto okazało się niezwykle smaczne i smakuje jak piernik.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g