ciasto z piernika

pachnące ciasto z piernika!
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 84 % 59 g
297 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto! Wlej 300 g dowolnego dżemu do miski. Użyłem dżemu morelowego. I gasimy jedną łyżeczką sody Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby zgasić sodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    1 ubij jajko mikserem i stopniowo dodawaj 50 gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dżem wygaszony sodą do masy jajecznej i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do powstałej mieszaniny przez drobne sito przesiać 300 gramów mąki i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Upiecz ciasto! Formę o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem i rozłóż gotowe ciasto, rozprowadzając łyżką po całej formie. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez 45 minut, sprawdzamy gotowość wykałaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto kroimy na 2 części i zróbmy lukier!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj lukier! Rozłóż 100 gramów masła na patelni, wsypujemy 4 łyżki kakao i wlej 4 łyżki skondensowanego mleka. Wysyłamy na mały ogień i przy ciągłym mieszaniu gotuj do jednorodnej, gładkiej masy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zbieranie ciasta! Posmaruj pokrojone ciasto lukrem, przykryj drugą częścią, a także posmaruj boki ciasta. Wysyłamy do lodówki na 3 godziny, aby glazura chwyciła się i ciasto się zaparzyło. Ciasto okazało się niezwykle smaczne i smakuje jak piernik.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy