ciasto Ptasie mleko na agarze agarowym ze skondensowanym mlekiem

ciasto sufletowe o niesamowitym smaku!
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 62 % 34 g
294 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek namocz agar agar! Wlej 4 gramy agaru agarowego do rondla I wlej 160 mililitrów wody. Wymieszaj i pozostaw na godzinę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmijmy się ciastami. Włóż 100 gramów miękkiego masła do miski, dodaj 100 gramów cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Dobrze wymieszaj mikserem i dodaj 2 jajka po jednym na raz, nie przestając mieszać. Przesiej 140 gramów mąki do powstałej masy. Delikatnie wymieszaj i ubij mikserem, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piecz ciasta. Na pergaminie rysujemy okrąg średnica 20 cm, Odwróć arkusz i rozłóż ciasto Rozprowadzając na całym obwodzie. (Ciasto dzieli się na 2 ciasta.) Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 5 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciast, W przeciwnym razie ciasta będą bezduszne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij ciepłe ciasta o 1 centymetr Na całym obwodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weźmy krem. W 200 gramach miękkiego masła, wlej 100 gramów skondensowanego mleka i ubijaj mikserem przez 4-5 minut, Aby uzyskać powietrze, Krem maślany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj suflet. Agar wcześnie namoczony agar jest wysyłany do średniego ognia. od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wlej 460 gramów cukru, wymieszaj i doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu gotuj przez 8-9 minut, do temperatury 110 stopni, nie przestając przeszkadzać, aż powstanie cienka nić. Wyłącz i pozwól mu trochę ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    2 białka ubijamy mikserem z małą prędkością. Po utworzeniu lekkiej piany, Wlej pół łyżeczki kwasu cytrynowego. Stopniowo zwiększając prędkość, ubijaj do bujnej, stabilnej piany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nie przestając ubijać białek, wlej agar cienkim strumieniem agaru. Po tym, jak masa wzrośnie 2 razy, Zmniejsz prędkość miksera o minimum I dodaj krem maślany w częściach. Po wprowadzeniu kremu olejowego natychmiast wyłącz mikser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Składanie ciasta. Rozłóż pierwsze ciasto I wkładamy dzielony pierścień z folią octanową o średnicy 20 centymetrów. Wlej połowę gotowego sufletu I rozłóż drugie ciasto. Wlać pozostałe suflety, wyrównać i wysyłamy do lodówki Na kilka godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj lukier. W 75 gramach polewy czekoladowej dodaj 30 gramów masła i topić do jednorodnej masy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamrożone ciasto zalewamy lukrem I wysyłamy do lodówki, aby glazura zamarzła. Gotowe ciasto kroimy i podajemy do stołu. Ciasto okazuje się bardzo delikatne i smaczne. Jeśli jesteś miłośnikiem ptasiego mleka, polecam zrobić to ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy