skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek namocz agar agar! Wlej 4 gramy agaru agarowego do rondla I wlej 160 mililitrów wody. Wymieszaj i pozostaw na godzinę
Krok 2:
Zajmijmy się ciastami. Włóż 100 gramów miękkiego masła do miski, dodaj 100 gramów cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Dobrze wymieszaj mikserem i dodaj 2 jajka po jednym na raz, nie przestając mieszać. Przesiej 140 gramów mąki do powstałej masy. Delikatnie wymieszaj i ubij mikserem, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe.
Krok 3:
Piecz ciasta. Na pergaminie rysujemy okrąg średnica 20 cm, Odwróć arkusz i rozłóż ciasto Rozprowadzając na całym obwodzie. (Ciasto dzieli się na 2 ciasta.) Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 5 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ciast, W przeciwnym razie ciasta będą bezduszne.
Krok 4:
Wytnij ciepłe ciasta o 1 centymetr Na całym obwodzie.
Krok 5:
Weźmy krem. W 200 gramach miękkiego masła, wlej 100 gramów skondensowanego mleka i ubijaj mikserem przez 4-5 minut, Aby uzyskać powietrze, Krem maślany.
Krok 6:
Przygotuj suflet. Agar wcześnie namoczony agar jest wysyłany do średniego ognia. od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wlej 460 gramów cukru, wymieszaj i doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu gotuj przez 8-9 minut, do temperatury 110 stopni, nie przestając przeszkadzać, aż powstanie cienka nić. Wyłącz i pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 7:
2 białka ubijamy mikserem z małą prędkością. Po utworzeniu lekkiej piany, Wlej pół łyżeczki kwasu cytrynowego. Stopniowo zwiększając prędkość, ubijaj do bujnej, stabilnej piany.
Krok 8:
Nie przestając ubijać białek, wlej agar cienkim strumieniem agaru. Po tym, jak masa wzrośnie 2 razy, Zmniejsz prędkość miksera o minimum I dodaj krem maślany w częściach. Po wprowadzeniu kremu olejowego natychmiast wyłącz mikser.
Krok 9:
Składanie ciasta. Rozłóż pierwsze ciasto I wkładamy dzielony pierścień z folią octanową o średnicy 20 centymetrów. Wlej połowę gotowego sufletu I rozłóż drugie ciasto. Wlać pozostałe suflety, wyrównać i wysyłamy do lodówki Na kilka godzin.
Krok 10:
Przygotuj lukier. W 75 gramach polewy czekoladowej dodaj 30 gramów masła i topić do jednorodnej masy.
Krok 11:
Zamrożone ciasto zalewamy lukrem I wysyłamy do lodówki, aby glazura zamarzła. Gotowe ciasto kroimy i podajemy do stołu. Ciasto okazuje się bardzo delikatne i smaczne. Jeśli jesteś miłośnikiem ptasiego mleka, polecam zrobić to ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g