babeczki Walentynkowe

nieskazitelny romantyczny wieczór z miłą słodką niespodzianką. Możesz wybrać dowolny przepis na ciasto i krem, najważniejsze jest zaprojektowanie babeczek z sercem na święto zakochanych!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 79 % 57 g
340 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka, mleko, masło i wanilię. Ubijaj ze średnią prędkością przez minutę. Dodaj wrzącą wodę. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłóż foremki na babeczki papierowymi foremkami. Napełnij kokilki ciastem 2/3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krem: ubij masło na gładką masę. Dodaj cukier puder. Dodaj sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubijaj do uzyskania gładkiej, różowej masy. Schłodzić w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Babeczki: odetnij wierzch babeczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą formy wyciąć serce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż krem ze zjeżdżalnią na podstawie babeczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opcjonalnie możesz posypać wierzch babeczki cukrem pudrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż wierzch na babeczce ze śmietaną i lekko dociśnij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Miłych wakacji! Szczęśliwego Dnia Zakochanych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy