skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodki chleb? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej klasy, jajka kategorii C1, wcześniej wyjmij masło z lodówki-powinno być miękkie, możesz użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Zalej pomarańcze wrzącą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Rodzynki włożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po kilku minutach przewrócić na durszlak, a następnie położyć rodzynki na ręczniku i pozostawić do wyschnięcia.
Krok 3:
Do miski, w której wyrabiasz ciasto, przesiej mąkę pszenną przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.
Krok 4:
Do mąki dodaj suche drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj wszystkie suche składniki trzepaczką przez 1 minutę, aby ciasto było jeszcze bardziej przewiewne.
Krok 5:
Przenieś masło do małej chochli i rozpuść. Wlej mleko i wodę do innej chochli, podgrzej trochę na kuchence. Płyn mleczny powinien być trochę ciepły, ale nie gorący, w przeciwnym razie drożdże umrą w przegrzanej wodzie mlecznej.
Krok 6:
W misce z luźnymi składnikami ubij jajka, wlej stopione masło i podgrzaną wodę mleczną. Najpierw zacznij wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, a następnie, gdy ciasto zbierze się w jedną grudkę, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez około 7 minut. W razie potrzeby możesz dodać mąkę, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie okaże się bardzo twarde i bez smaku.
Krok 7:
Włóż zagniecione ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Podczas przygotowywania ciasta zajmij się nadzieniem.
Krok 8:
Usuń skórkę z pomarańczy. Wymieszaj cukier granulowany z mielonym cynamonem.
Krok 9:
Po 1 godzinie ciasto powinno wzrosnąć około 2 razy.
Krok 10:
Ugniataj ciasto i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o wielkości około 50 cm.*50 cm. posmaruj powierzchnię ciasta miękkim masłem. Na ciasto równomiernie ułożyć odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową, posypać cukrem cynamonowym. Pokrój ciasto na 6 długich pasków i pokrój każdy pasek na kolejne 5 kawałków. Złóż każdy przedmiot na pół.
Krok 11:
Prostokątna Forma do pieczenia chleba o wymiarach 30 cm*10 cm. Połóż półfabrykaty złożone na pół w formie, naprzemiennie składając je najpierw w górę, potem w dół, ponownie w górę i tak dalej. Zebrany słodki chleb pozostaw na 15-20 minut, przykryty ręcznikiem, aby ciasto nie pękło. W tym czasie Ustaw piekarnik na 175 ° C, aby się rozgrzał.
Krok 12:
Po określonym czasie włóż formę z chlebem do piekarnika i piecz przez 30 minut. Pamiętaj, że czas trwania i temperatura pieczenia zależy od temperatury i konstrukcji piekarnika.
Krok 13:
Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder do miski, dodaj sok pomarańczowy, wymieszaj. Zamiast soku pomarańczowego można użyć przefiltrowanej wody.
Krok 14:
Gdy słodki chleb będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij, połóż na talerzu i polej polewą na wierzchu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g