słodki biały chleb akordeon z pomarańczą i rodzynkami

pachnący, piękny i pyszny, prosto do herbaty! Ten słodki biały chleb akordeonowy jest nie tylko pyszny, ale także bardzo interesujący w procesie odłamywania. Aby je traktować, wystarczy odłamać kawałek porcji. Chodzi o technologię formowania, dzięki czemu kawałki latają z hukiem!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 73 % 49 g
325 kcal
IG: 2 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodki chleb? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej klasy, jajka kategorii C1, wcześniej wyjmij masło z lodówki-powinno być miękkie, możesz użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej pomarańcze wrzącą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Rodzynki włożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po kilku minutach przewrócić na durszlak, a następnie położyć rodzynki na ręczniku i pozostawić do wyschnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski, w której wyrabiasz ciasto, przesiej mąkę pszenną przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mąki dodaj suche drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj wszystkie suche składniki trzepaczką przez 1 minutę, aby ciasto było jeszcze bardziej przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś masło do małej chochli i rozpuść. Wlej mleko i wodę do innej chochli, podgrzej trochę na kuchence. Płyn mleczny powinien być trochę ciepły, ale nie gorący, w przeciwnym razie drożdże umrą w przegrzanej wodzie mlecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce z luźnymi składnikami ubij jajka, wlej stopione masło i podgrzaną wodę mleczną. Najpierw zacznij wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, a następnie, gdy ciasto zbierze się w jedną grudkę, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez około 7 minut. W razie potrzeby możesz dodać mąkę, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie okaże się bardzo twarde i bez smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż zagniecione ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Podczas przygotowywania ciasta zajmij się nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń skórkę z pomarańczy. Wymieszaj cukier granulowany z mielonym cynamonem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 1 godzinie ciasto powinno wzrosnąć około 2 razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj ciasto i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na warstwę o wielkości około 50 cm.*50 cm. posmaruj powierzchnię ciasta miękkim masłem. Na ciasto równomiernie ułożyć odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową, posypać cukrem cynamonowym. Pokrój ciasto na 6 długich pasków i pokrój każdy pasek na kolejne 5 kawałków. Złóż każdy przedmiot na pół.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Prostokątna Forma do pieczenia chleba o wymiarach 30 cm*10 cm. Połóż półfabrykaty złożone na pół w formie, naprzemiennie składając je najpierw w górę, potem w dół, ponownie w górę i tak dalej. Zebrany słodki chleb pozostaw na 15-20 minut, przykryty ręcznikiem, aby ciasto nie pękło. W tym czasie Ustaw piekarnik na 175 ° C, aby się rozgrzał.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po określonym czasie włóż formę z chlebem do piekarnika i piecz przez 30 minut. Pamiętaj, że czas trwania i temperatura pieczenia zależy od temperatury i konstrukcji piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder do miski, dodaj sok pomarańczowy, wymieszaj. Zamiast soku pomarańczowego można użyć przefiltrowanej wody.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy słodki chleb będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika, odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij, połóż na talerzu i polej polewą na wierzchu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy