skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Jajka powinny mieć również temperaturę pokojową. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej.
Krok 2:
Podgrzej mleko do temperatury około 37-38 stopni. W dotyku powinien być przyjemnie ciepły, ale nie gorący. Dodaj łyżkę cukru i drożdże do mleka. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Drożdże w tym czasie powinny zostać aktywowane i podniesione przez czapkę.
Krok 3:
Gdy drożdże się budzą, ubij masło z pozostałym cukrem.
Krok 4:
Dodaj jajka, ubij na gładką masę.
Krok 5:
Wlać masę jajeczną do drożdży, delikatnie wymieszać szpatułką.
Krok 6:
Przesiej mąkę i sól do powstałej mieszanki. Nie dodawaj mąki na raz, włóż około 2/3 całkowitej objętości.
Krok 7:
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę. Nie przesadzaj, ciasto powinno pozostać miękkie. Zbyt dużo mąki sprawia, że pieczenie jest trudne. Ciasto dość szybko stanie się gładkie i jednolite. Zbierz go w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 8:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Masło powinno być miękkie. Wziąłem cukier trzcinowy, nadaje wypiekom karmelowy smak, ale możesz wziąć zwykły biały.
Krok 9:
Wymieszaj cukier i cynamon.
Krok 10:
Podczas wyrastania ciasto zwiększy się około dwukrotnie.
Krok 11:
Posyp powierzchnię roboczą mąką i połóż na niej ciasto. Rękami rozłóż go na kwadrat. Jest bardzo plastyczny, wałek do ciasta nie jest potrzebny. Następnie złóż kwadrat kopertą: najpierw jedna krawędź do środka, a następnie przykryj drugą krawędzią.
Krok 12:
Złóż pozostałe dwie krawędzie w ten sam sposób.
Krok 13:
Odwróć powstały obrabiany przedmiot szwem w dół i przykryj miską. Pozostaw na 15 minut.
Krok 14:
Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
Krok 15:
Posmaruj go równomiernie miękkim masłem.
Krok 16:
Posyp równą warstwą cukru cynamonowego.
Krok 17:
Zwinąć ciasto w ciasną bułkę. Zaznacz linie na rolce, wzdłuż których ją pokroisz. Najwygodniej jest pokroić rolkę nicią dentystyczną. Nie zgniata ciasta. Mam 12 kawałków.
Krok 18:
Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby pozostawić między nimi szczeliny. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw na godzinę.
Krok 19:
Po godzinie bułki wzrosną. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec bułki potrzeba około 25 minut.
Krok 20:
Podczas pieczenia bułek przygotuj krem.
Krok 21:
Wymieszaj miękkie masło, ser i proszek do uzyskania gładkości.
Krok 22:
Wyjmij gotowe bułki z piekarnika.
Krok 23:
Posmaruj je kremem, gdy ostygną do ciepłego.
Sinabony okazały się bardzo udane! Podobało mi się ciasto-miękkie i przewiewne. Krem zrobiłabym dwa razy więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g