bułeczki cynamonowe Sinabon

miękkie ciasto, pachnący cynamon i delikatny krem! Światowej sławy bułeczki, które przejęły cały kulinarny świat! Aby je ugotować, będziesz musiał ciężko pracować, ale wynik jest wart wysiłku! Zwieńczone kremem zamieniają się w wyrafinowany deser.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 69 % 48 g
344 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Jajka powinny mieć również temperaturę pokojową. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do temperatury około 37-38 stopni. W dotyku powinien być przyjemnie ciepły, ale nie gorący. Dodaj łyżkę cukru i drożdże do mleka. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Drożdże w tym czasie powinny zostać aktywowane i podniesione przez czapkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy drożdże się budzą, ubij masło z pozostałym cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka, ubij na gładką masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać masę jajeczną do drożdży, delikatnie wymieszać szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę i sól do powstałej mieszanki. Nie dodawaj mąki na raz, włóż około 2/3 całkowitej objętości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę. Nie przesadzaj, ciasto powinno pozostać miękkie. Zbyt dużo mąki sprawia, że pieczenie jest trudne. Ciasto dość szybko stanie się gładkie i jednolite. Zbierz go w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Masło powinno być miękkie. Wziąłem cukier trzcinowy, nadaje wypiekom karmelowy smak, ale możesz wziąć zwykły biały.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj cukier i cynamon.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas wyrastania ciasto zwiększy się około dwukrotnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką i połóż na niej ciasto. Rękami rozłóż go na kwadrat. Jest bardzo plastyczny, wałek do ciasta nie jest potrzebny. Następnie złóż kwadrat kopertą: najpierw jedna krawędź do środka, a następnie przykryj drugą krawędzią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż pozostałe dwie krawędzie w ten sam sposób.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć powstały obrabiany przedmiot szwem w dół i przykryj miską. Pozostaw na 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj go równomiernie miękkim masłem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp równą warstwą cukru cynamonowego.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zwinąć ciasto w ciasną bułkę. Zaznacz linie na rolce, wzdłuż których ją pokroisz. Najwygodniej jest pokroić rolkę nicią dentystyczną. Nie zgniata ciasta. Mam 12 kawałków.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby pozostawić między nimi szczeliny. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozostaw na godzinę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po godzinie bułki wzrosną. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec bułki potrzeba około 25 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podczas pieczenia bułek przygotuj krem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wymieszaj miękkie masło, ser i proszek do uzyskania gładkości.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmij gotowe bułki z piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posmaruj je kremem, gdy ostygną do ciepłego.

Sinabony okazały się bardzo udane! Podobało mi się ciasto-miękkie i przewiewne. Krem zrobiłabym dwa razy więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy