ciasteczka Wiedeńskie z dżemem Klasyczne

znane wszystkim wypieki w nowej formie, spróbuj! Tym razem upieczemy słynne Wiedeńskie ciasteczka według klasycznej receptury, ale z pewnymi dygresjami na rzecz zewnętrznego piękna. Aby to zrobić, zamiast jednego rodzaju dżemu, weź trzy naraz i stwórz prawdziwe płótno mozaikowe na kruchym cieście!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 72 % 55 g
368 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Wiedeńskie ciasteczka? Odmierz potrzebne składniki. Weź grubsze masło. Bardzo ważne jest, aby masło było kremowe, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Weź duże wybrane jajka. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło. rozpuść w rondlu na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cały cukier do jeszcze gorącego oleju i dokładnie wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Masło musi ostygnąć do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie dodane do niego jajka mogą się zsiadać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanka cukru i masła ostygnie, dodaj jajka i dokładnie ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę do ubitych jajek i zagnieść elastyczne ciasto kruche. Musisz wystarczająco szybko zagnieść ciasto. Jeśli czujesz, że w cieście wyciska się nadmiar oleju, dodaj trochę więcej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel gotowe ciasto na dwie nierówne części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń mniejszą część w folię lub torebkę i włóż do zamrażarki na 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Resztę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i rozwałkować wałkiem do ciasta lub rozprowadzić rękami na powierzchni, tworząc niskie boki, aby dżem nie wypływał poza ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku wiedeńskich ciastek zwykle wystarczy użyć jednego rodzaju dżemu (najczęściej porzeczki, wiśnie), ale postanowiłem upiec niezwykłe i bardzo piękne ciasteczka, więc postanowiłem bawić się kwiatami i wybrałem nie jeden, ale trzy dżemy: wiśniowy, pomarańczowy i agrestowy. Bardzo ważne jest, aby dżem nie był zbyt płynny. Konsystencja jest jeszcze bardziej odpowiednia dla dżemu: łatwo jest rozmazać na cieście, ale nie rozprzestrzeni się zbytnio po podgrzaniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż 3 rodzaje dżemu na cieście. Można układać w określony wzór, na przykład w ukośne lub poziome paski lub w dowolnej kolejności. Rozłożyłem nadzienie łyżką w postaci małych plamek. W rezultacie powstał piękny wzór, który wygląda jak jasna mozaika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj pozostały schłodzony kawałek ciasta na średniej lub grubej tarce. Zwykle ciasto wciera się natychmiast na wierzch nadzienia, ale w moim przypadku ciasto starte na wierzchu całkowicie zakryłoby całe piękno, więc natarłam ciasto na osobną miskę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłożyłem starte ciasto na granicach różnych rodzajów dżemu. Tak więc z jednej strony udało mi się zachować całe piękno nadzienia, az drugiej strony spełnić wymóg przepisu i posypać ciastka startym ciastem. Możesz oczywiście nie zawracać sobie głowy i posypać startym ciastem całą powierzchnię ciasteczka. Piecz przez około 40 minut w 180°C, ale kieruj się czasem na piekarnik.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mamy takie piękno. Zielony dżem trochę wyblakł, a reszta kolorów trochę wyblakła, ale nadal jest piękna.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kolejna wersja pysznych wiedeńskich ciasteczek - na margarynie, zobacz tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy