skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Wiedeńskie ciasteczka? Odmierz potrzebne składniki. Weź grubsze masło. Bardzo ważne jest, aby masło było kremowe, bez dodatku tłuszczów roślinnych. Weź duże wybrane jajka. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Przesiej mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Masło. rozpuść w rondlu na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 4:
Wlej cały cukier do jeszcze gorącego oleju i dokładnie wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Masło musi ostygnąć do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie dodane do niego jajka mogą się zsiadać.
Krok 5:
Gdy mieszanka cukru i masła ostygnie, dodaj jajka i dokładnie ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej mąkę do ubitych jajek i zagnieść elastyczne ciasto kruche. Musisz wystarczająco szybko zagnieść ciasto. Jeśli czujesz, że w cieście wyciska się nadmiar oleju, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 7:
Podziel gotowe ciasto na dwie nierówne części.
Krok 8:
Zawiń mniejszą część w folię lub torebkę i włóż do zamrażarki na 20 minut.
Krok 9:
Resztę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i rozwałkować wałkiem do ciasta lub rozprowadzić rękami na powierzchni, tworząc niskie boki, aby dżem nie wypływał poza ciasto.
Krok 10:
W przypadku wiedeńskich ciastek zwykle wystarczy użyć jednego rodzaju dżemu (najczęściej porzeczki, wiśnie), ale postanowiłem upiec niezwykłe i bardzo piękne ciasteczka, więc postanowiłem bawić się kwiatami i wybrałem nie jeden, ale trzy dżemy: wiśniowy, pomarańczowy i agrestowy. Bardzo ważne jest, aby dżem nie był zbyt płynny. Konsystencja jest jeszcze bardziej odpowiednia dla dżemu: łatwo jest rozmazać na cieście, ale nie rozprzestrzeni się zbytnio po podgrzaniu.
Krok 11:
Rozłóż 3 rodzaje dżemu na cieście. Można układać w określony wzór, na przykład w ukośne lub poziome paski lub w dowolnej kolejności. Rozłożyłem nadzienie łyżką w postaci małych plamek. W rezultacie powstał piękny wzór, który wygląda jak jasna mozaika.
Krok 12:
Zetrzyj pozostały schłodzony kawałek ciasta na średniej lub grubej tarce. Zwykle ciasto wciera się natychmiast na wierzch nadzienia, ale w moim przypadku ciasto starte na wierzchu całkowicie zakryłoby całe piękno, więc natarłam ciasto na osobną miskę.
Krok 13:
Rozłożyłem starte ciasto na granicach różnych rodzajów dżemu. Tak więc z jednej strony udało mi się zachować całe piękno nadzienia, az drugiej strony spełnić wymóg przepisu i posypać ciastka startym ciastem. Możesz oczywiście nie zawracać sobie głowy i posypać startym ciastem całą powierzchnię ciasteczka. Piecz przez około 40 minut w 180°C, ale kieruj się czasem na piekarnik.
Krok 14:
Mamy takie piękno. Zielony dżem trochę wyblakł, a reszta kolorów trochę wyblakła, ale nadal jest piękna.
Krok 15:
Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji
o cechach piekarników
!
kolejna wersja pysznych wiedeńskich ciasteczek - na margarynie,
zobacz tutaj
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g