skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane składniki do pieczenia. Nigdzie nie jest wskazane, jaką temperaturę powinny mieć produkty do pieczenia, ale wcześniej wyjąłem jajka i mleko z lodówki na pół godziny. Wziąłem jajka C1, mleko 3,2% tłuszczu. Mąka pszenna najwyższej klasy, wziąłem łyżki mąki z małym groszkiem. Proszek do pieczenia 10 gramów, to małe standardowe opakowanie. Cytryna będzie wymagać soku i skórki z jednej połowy, połowy średniej wielkości cytryny lub jednej małej.
Krok 2:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W głębokiej misce rozbij umyte jaja kurze, dodaj szczyptę soli i cukru. Ubij masę mikserem lub trzepaczką, aby rozjaśnić masę.
Krok 3:
Umyj cytrynę i wytrzyj ręcznikiem. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy owocu. Dodaj mleko, olej roślinny, skórkę i sok z cytryny do miski z jajkami. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do ciasta i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki po reakcji cytryny z proszkiem do pieczenia. Konsystencja ciasta jest jednorodna, spływająca z łyżki gęstą masą, podobna do gęstego ciasta na naleśniki.
Krok 5:
Przygotuj formę do pieczenia ciasta, wziąłem ceramiczną formę 20 x 20 cm, posmaruj formę olejem roślinnym ze wszystkich stron i posyp mąką, strząśnij resztę. Wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka ciasta.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź w formie. Następnie pokrój go na porcje i podawaj ze szklanką mleka, filiżanką herbaty, kawą. Podczas serwowania ciasta można go posypać cukrem pudrem.
ten przepis to tylko dar niebios! Przy tak prostych warunkach przygotowania składników do pieczenia, gdy waga nie jest potrzebna (czasami po prostu niedostępna), uzyskuje się takie przewiewne, lekkie ciasto. Wygląda jak najdelikatniejszy biszkopt o zapachu cytryny. Zdecydowanie często będę piec takie ciasto. Myślę też, że takie ciasto można ugotować w powolnej kuchence.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g