włoskie ciasto 12 łyżek

aromatyczne włoskie ciasto bez użycia wagi. Ciekawy i zdrowy przepis, który może zadowolić cię prostym gotowaniem i przyjemnym delikatnym smakiem. Aby upiec to pachnące ciasto, nie potrzebujesz wagi, ponieważ główne składniki muszą być mierzone łyżkami stołowymi!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 56 % 33 g
340 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wskazane składniki do pieczenia. Nigdzie nie jest wskazane, jaką temperaturę powinny mieć produkty do pieczenia, ale wcześniej wyjąłem jajka i mleko z lodówki na pół godziny. Wziąłem jajka C1, mleko 3,2% tłuszczu. Mąka pszenna najwyższej klasy, wziąłem łyżki mąki z małym groszkiem. Proszek do pieczenia 10 gramów, to małe standardowe opakowanie. Cytryna będzie wymagać soku i skórki z jednej połowy, połowy średniej wielkości cytryny lub jednej małej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W głębokiej misce rozbij umyte jaja kurze, dodaj szczyptę soli i cukru. Ubij masę mikserem lub trzepaczką, aby rozjaśnić masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cytrynę i wytrzyj ręcznikiem. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy owocu. Dodaj mleko, olej roślinny, skórkę i sok z cytryny do miski z jajkami. Mieszaj, aż składniki się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do ciasta i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki po reakcji cytryny z proszkiem do pieczenia. Konsystencja ciasta jest jednorodna, spływająca z łyżki gęstą masą, podobna do gęstego ciasta na naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj formę do pieczenia ciasta, wziąłem ceramiczną formę 20 x 20 cm, posmaruj formę olejem roślinnym ze wszystkich stron i posyp mąką, strząśnij resztę. Wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź w formie. Następnie pokrój go na porcje i podawaj ze szklanką mleka, filiżanką herbaty, kawą. Podczas serwowania ciasta można go posypać cukrem pudrem.

ten przepis to tylko dar niebios! Przy tak prostych warunkach przygotowania składników do pieczenia, gdy waga nie jest potrzebna (czasami po prostu niedostępna), uzyskuje się takie przewiewne, lekkie ciasto. Wygląda jak najdelikatniejszy biszkopt o zapachu cytryny. Zdecydowanie często będę piec takie ciasto. Myślę też, że takie ciasto można ugotować w powolnej kuchence.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy