mięso z wiśniami

jasne, apetyczne, piękne danie na święta! Takie mięso z wiśniami pieczone w piekarniku okazuje się soczyste, pachnące i bardzo smaczne. Można go podawać na świątecznym stole. Dobrze komponuje się z dowolnymi dodatkami warzywnymi, gotowanym ryżem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 59 % 27 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso z wiśniami? Przygotuj odpowiednie składniki. Mam polędwicę wołową, możesz wziąć dowolne mięso, z dowolnej części tuszy, najważniejsze jest to, że bez kości. Moja wiśnia jest świeża, ale nadaje się tutaj zarówno mrożona, jak i konserwowa - po prostu spuść z niej nadmiar soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso, osusz i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś wołowinę do miski, sól, pieprz, wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 20 minut w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wiśnie, jeśli są świeże, osusz, usuń pestki. Odcedź cały sok z puszki i pozostaw w durszlaku na 5 minut. Rozmrozić zamrożony, usunąć nadmiar płynu. Uwolnij się od pestek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiednim naczyniu do pieczenia ułóż mięso i wiśnie razem z sokiem mięsnym. Możesz rozłożyć wszystko zmieszane lub możesz to zrobić warstwami. Robiłam mieszane rzeczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gałązki tymianku na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz mięso z wiśniami w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Określ dokładny czas pieczenia za pomocą piekarnika - może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja. Aby mięso nie było twarde, możesz okresowo podlewać je sokiem z dna formy.

zgodnie z tym przepisem możesz gotować nie tylko wołowinę, ale ogólnie każde mięso, w tym drób. Wiśnia z powodzeniem podkreśla mięsny smak, wypełniając go nowymi nutami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy