skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso z wiśniami? Przygotuj odpowiednie składniki. Mam polędwicę wołową, możesz wziąć dowolne mięso, z dowolnej części tuszy, najważniejsze jest to, że bez kości. Moja wiśnia jest świeża, ale nadaje się tutaj zarówno mrożona, jak i konserwowa - po prostu spuść z niej nadmiar soku.
Krok 2:
Dobrze umyj mięso, osusz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Przenieś wołowinę do miski, sól, pieprz, wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Umyj wiśnie, jeśli są świeże, osusz, usuń pestki. Odcedź cały sok z puszki i pozostaw w durszlaku na 5 minut. Rozmrozić zamrożony, usunąć nadmiar płynu. Uwolnij się od pestek.
Krok 5:
W odpowiednim naczyniu do pieczenia ułóż mięso i wiśnie razem z sokiem mięsnym. Możesz rozłożyć wszystko zmieszane lub możesz to zrobić warstwami. Robiłam mieszane rzeczy.
Krok 6:
Ułóż gałązki tymianku na wierzchu.
Krok 7:
Piecz mięso z wiśniami w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Określ dokładny czas pieczenia za pomocą piekarnika - może Ci to zająć więcej lub mniej niż ja. Aby mięso nie było twarde, możesz okresowo podlewać je sokiem z dna formy.
zgodnie z tym przepisem możesz gotować nie tylko wołowinę, ale ogólnie każde mięso, w tym drób. Wiśnia z powodzeniem podkreśla mięsny smak, wypełniając go nowymi nutami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g