skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybkie bułeczki cukrowe na suchych drożdżach? Przygotuj składniki. Przygotuj ciasto na bułki. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do miski, dodaj szybko działające drożdże, sól i cukier. Wymieszaj, aby wszystkie luźne składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę (nie wyższą niż 40 stopni). Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Zacznij wszystko mieszać łyżką.
Krok 3:
Gdy ciasto zgęstnieje, wlej olej roślinny i kontynuuj ugniatanie. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Zajęło mi 370 gramów mąki na 150 ml wody-ciasto nie jest ciasne, miękkie, ale w końcu dobrze pozostaje w tyle za ścianami naczyń.
Krok 4:
Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą, również lekko naoliwioną (nie musisz odkurzać mąki, aby nie zatkać ciasta nadmiarem). Zagniataj gładkie, elastyczne ciasto przez 7-10 minut, uformuj kulkę, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia. Zwykle po 10 minutach ponownie zagniatam ciasto, gdy staje się bardziej giętkie i w ten sposób pasuje jeszcze lepiej.
Krok 5:
Ugniataj ciasto i podziel na 8 równych części w wygodny dla Ciebie sposób, z każdej z nich zwiń bułeczki. Mąka również nie będzie potrzebna.
Krok 6:
Weź jedną bułkę i rozwałkuj ją wałkiem do ciasta o średnicy około 17 centymetrów, możesz też po prostu ugniatać rękami. Lekko posmaruj tortillę silikonową szczotką olejem roślinnym i posyp cukrem: na jednym tortilli — jedna łyżka cukru.
Krok 7:
Zwiń tortillę i ściśnij krawędzie.
Krok 8:
Przymocuj końce rolki do siebie, tworząc pierścień.
Krok 9:
Połóż pierścień na boku i wykonaj cięcie nożem, nie dochodząc do końca, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 10:
Odwróć obrabiany przedmiot — okazuje się łuszczące się serce. Podobnie zrób bułki z całego ciasta.
Krok 11:
Umieść półfabrykaty w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem. Miałem 4 serca na raz.
Krok 12:
Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż się zrumienią. Następnie upiecz drugą partię. Gotowe bułki lekko ostudzić i podawać - są dobre i ciepłe. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g