Szybkie bułeczki cukrowe na suchych drożdżach

tanie, niedrogie, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Szybkie bułeczki cukrowe na suchych drożdżach według tego przepisu są apetyczne, rumiane i bardzo miękkie. Ciasto dla nich będzie gotowe w dwóch rachunkach. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego nadaje się do postu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 73 % 55 g
373 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie bułeczki cukrowe na suchych drożdżach? Przygotuj składniki. Przygotuj ciasto na bułki. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do miski, dodaj szybko działające drożdże, sól i cukier. Wymieszaj, aby wszystkie luźne składniki były równomiernie rozłożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę (nie wyższą niż 40 stopni). Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Zacznij wszystko mieszać łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto zgęstnieje, wlej olej roślinny i kontynuuj ugniatanie. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Zajęło mi 370 gramów mąki na 150 ml wody-ciasto nie jest ciasne, miękkie, ale w końcu dobrze pozostaje w tyle za ścianami naczyń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą, również lekko naoliwioną (nie musisz odkurzać mąki, aby nie zatkać ciasta nadmiarem). Zagniataj gładkie, elastyczne ciasto przez 7-10 minut, uformuj kulkę, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia. Zwykle po 10 minutach ponownie zagniatam ciasto, gdy staje się bardziej giętkie i w ten sposób pasuje jeszcze lepiej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj ciasto i podziel na 8 równych części w wygodny dla Ciebie sposób, z każdej z nich zwiń bułeczki. Mąka również nie będzie potrzebna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź jedną bułkę i rozwałkuj ją wałkiem do ciasta o średnicy około 17 centymetrów, możesz też po prostu ugniatać rękami. Lekko posmaruj tortillę silikonową szczotką olejem roślinnym i posyp cukrem: na jednym tortilli — jedna łyżka cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń tortillę i ściśnij krawędzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przymocuj końce rolki do siebie, tworząc pierścień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż pierścień na boku i wykonaj cięcie nożem, nie dochodząc do końca, jak pokazano na zdjęciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć obrabiany przedmiot — okazuje się łuszczące się serce. Podobnie zrób bułki z całego ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść półfabrykaty w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem. Miałem 4 serca na raz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż się zrumienią. Następnie upiecz drugą partię. Gotowe bułki lekko ostudzić i podawać - są dobre i ciepłe. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy