skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe pierniki na kefirze z lukrem? Przygotuj ciasto z piernika. Jak zrobić ciasto? Weź 2 jajka. Podziel jedno jajko na białko i żółtko. Usuń białko, będzie potrzebne do przygotowania glazury. I włóż żółtko do dużej miski. Rozbij tam jedno całe jajko. Teraz dodaj miód, dodaj cukier granulowany. Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 2:
Teraz wlej kefir i olej roślinny do innej miski, wymieszaj je, a następnie wlej powstałą masę jajeczno-cukrową przygotowaną w pierwszym kroku do tego pojemnika. Wszystkie składniki lekko ubij mikserem.
Krok 3:
Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną do tej masy, ale dodaj porcje i przesiaj przez sito, ugniatając składniki za każdym razem. Zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Dostosuj ilość mąki do stanu ciasta - powinna stać się miękka i nie ciasna, wtedy pierniki okażą się naprawdę smaczne.
Krok 4:
Teraz powstałe ciasto z piernika należy rozwałkować. Posyp powierzchnię roboczą mąką (w tym kroku potrzebujesz dodatkowej ilości. Musisz dodać tyle, aby można było pracować z ciastem). Samo ciasto rozwałkuj trochę w mące, aby nie przykleiło się do wałka do ciasta i rozwałkuj trochę. Jego grubość powinna wynosić 1 cm, maksymalnie 1,5 cm za pomocą szklanki lub specjalnego kształtu Wytnij kółka z ciasta.
Krok 5:
Jak upiec pierniki na kefirze? Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej pierniki. Umieść blachę do pieczenia z piernikami w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piecz je przez 25 minut, ale pamiętaj, że wszystkie piekarniki działają inaczej, więc pieczą je również inaczej, więc czas pieczenia może się różnić od wskazanego.
Krok 6:
Przygotuj lukier, który pokryje pierniki. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko 2 składników: białka i proszku. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż proszek się rozpuści i będzie biały (nie trzeba ubijać do twardych szczytów). Pamiętaj, że możesz użyć tylko pozostałego białka (z 1 jajka), ale w tym przypadku pierniki zostaną pokryte cieńszą warstwą lukru. Użyłem białek 2 jajek, więc będą miały całkowicie białą czapkę.
Krok 7:
Po 25 minutach wyjmij blachę do pieczenia z piernikami z piekarnika i zanurz je w przygotowanym lukrze lub posmaruj je w dwóch warstwach przygotowanym lukrem za pomocą silikonowej szczotki, a następnie wyślij pierniki do piekarnika na kolejne 10 minut, doprowadzając je w ten sposób do całkowitego ugotowania. Świeżo upieczone domowe pierniki najlepiej schłodzić, układając je na ruszcie.
pierniki nie powinny być zbyt długo trzymane w piekarniku, aby uzyskać intensywny rumieniec. Niech będą Świetliste. W takim przypadku na pewno okażą się miękkie.
miód został użyty jako aromat w tym przepisie, ale możesz również dodać cynamon, wanilię lub np. aromat do ciasta podczas gotowania piernika.
takie pierniki są bardzo dobre z mlekiem na popołudniową przekąskę lub do świeżo parzonej czarnej herbaty.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g