pierniki na kefirze domowe miękkie z lukrem

piękne, bujne, ze zwykłych potraw, rozpływają się w ustach! Domowe pierniki na kefirze są miękkie, umiarkowanie słodkie, z polewą cukrową na wierzchu. Miód dodany do nich podczas gotowania nadaje piernikom wyjątkowy i niezwykły smak. Przygotowanie ich nie będzie trudne.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 85 % 56 g
286 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe pierniki na kefirze z lukrem? Przygotuj ciasto z piernika. Jak zrobić ciasto? Weź 2 jajka. Podziel jedno jajko na białko i żółtko. Usuń białko, będzie potrzebne do przygotowania glazury. I włóż żółtko do dużej miski. Rozbij tam jedno całe jajko. Teraz dodaj miód, dodaj cukier granulowany. Ubijaj do uzyskania gładkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz wlej kefir i olej roślinny do innej miski, wymieszaj je, a następnie wlej powstałą masę jajeczno-cukrową przygotowaną w pierwszym kroku do tego pojemnika. Wszystkie składniki lekko ubij mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną do tej masy, ale dodaj porcje i przesiaj przez sito, ugniatając składniki za każdym razem. Zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Dostosuj ilość mąki do stanu ciasta - powinna stać się miękka i nie ciasna, wtedy pierniki okażą się naprawdę smaczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz powstałe ciasto z piernika należy rozwałkować. Posyp powierzchnię roboczą mąką (w tym kroku potrzebujesz dodatkowej ilości. Musisz dodać tyle, aby można było pracować z ciastem). Samo ciasto rozwałkuj trochę w mące, aby nie przykleiło się do wałka do ciasta i rozwałkuj trochę. Jego grubość powinna wynosić 1 cm, maksymalnie 1,5 cm za pomocą szklanki lub specjalnego kształtu Wytnij kółka z ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak upiec pierniki na kefirze? Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej pierniki. Umieść blachę do pieczenia z piernikami w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piecz je przez 25 minut, ale pamiętaj, że wszystkie piekarniki działają inaczej, więc pieczą je również inaczej, więc czas pieczenia może się różnić od wskazanego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj lukier, który pokryje pierniki. Aby to zrobić, potrzebujesz tylko 2 składników: białka i proszku. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aż proszek się rozpuści i będzie biały (nie trzeba ubijać do twardych szczytów). Pamiętaj, że możesz użyć tylko pozostałego białka (z 1 jajka), ale w tym przypadku pierniki zostaną pokryte cieńszą warstwą lukru. Użyłem białek 2 jajek, więc będą miały całkowicie białą czapkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 25 minutach wyjmij blachę do pieczenia z piernikami z piekarnika i zanurz je w przygotowanym lukrze lub posmaruj je w dwóch warstwach przygotowanym lukrem za pomocą silikonowej szczotki, a następnie wyślij pierniki do piekarnika na kolejne 10 minut, doprowadzając je w ten sposób do całkowitego ugotowania. Świeżo upieczone domowe pierniki najlepiej schłodzić, układając je na ruszcie.

pierniki nie powinny być zbyt długo trzymane w piekarniku, aby uzyskać intensywny rumieniec. Niech będą Świetliste. W takim przypadku na pewno okażą się miękkie.

miód został użyty jako aromat w tym przepisie, ale możesz również dodać cynamon, wanilię lub np. aromat do ciasta podczas gotowania piernika.

takie pierniki są bardzo dobre z mlekiem na popołudniową przekąskę lub do świeżo parzonej czarnej herbaty.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy