ciasto wiśniowe z mrożonymi wiśniami

miękkie, puszyste ciasto i kwaśna wiśnia to idealne ciasto. Przygotuj go na przybycie gości, będą zachwyceni! Przepis jest prosty i prosty. Dostępny zestaw produktów. Wiśnie można przyjmować zarówno mrożone, jak i świeże. Wypieki są piękne, umiarkowanie słodkie, niesamowicie smaczne, jednym słowem sama doskonałość!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 63 % 39 g
335 kcal
IG: 8 / 5 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij wiśnie bez pestek z zamrażarki, rozmroź w temperaturze pokojowej, lekko wyciśnij. Zapisz wyróżniony sok. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Zamiast cukru można dodać substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża), ale uważaj na jego dawkowanie, jeśli przesadzisz, smak pieczenia będzie gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij mieszankę jajeczną mikserem, aż będzie puszysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miękkie masło. Kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić ciasto. Aby lepiej rozprowadzić proszek do pieczenia na cieście, najpierw wymieszaj go z odrobiną mąki, a następnie dodaj do masy. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pamiętaj, aby przesączyć mąkę, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu wypieki będą bujne i przewiewne. Należy pamiętać, że mąka może być potrzebna mniej więcej niż wskazana, ponieważ jej właściwości mogą się różnić, więc dodaj ją w częściach, a nie wszystkie naraz. Skoncentruj się na pożądanej gęstej konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij ciasto. Powinien być dość lepki, jednorodny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź żaroodporne naczynie do pieczenia z wysokimi bokami (Średnica 25*25 cm). Przykryj go pergaminem. Włóż do niego ciasto i wygładź jego powierzchnię silikonowym pędzelkiem do gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż jagody wiśni równomiernie na wierzchu. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 45 minut. Skoncentruj się na cechach swojej techniki, ponieważ każdy z nich jest inny. Jak sprawdzić gotowość? Przebij wypieki drewnianym szpikulcem, jeśli wyjdzie suchy, możesz go wyjąć. Wyjmij wypieki z piekarnika, ostudź trochę. Posyp cukrem pudrem. Przed podaniem pokrój w porcje na kwadraty.

ciasto można podawać z sosem na bazie soku wiśniowego pozostałego po rozmrożeniu. Jak to ugotować? Wymieszaj w pojemniku 3-5 łyżek kwaśnej śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, soku wiśniowego i 1 łyżki. l cukier. Wymieszać.

wiśnie można zastąpić innymi jagodami lub owocami.

jeśli chcesz, dodaj do ciasta posiekane nożem orzechy włoskie. Nadadzą wypiekom ciekawą strukturę i rozjaśnią smak.

ciasto można przygotować z wyprzedzeniem, włożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i zamrozić. Ciasto można przechowywać przez 3-4 miesiące w temperaturze-18 stopni. W razie potrzeby przenieś go z zamrażarki na dolną półkę lodówki i rozmroź.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy