kotlety owsiane

soczyste, delikatne kotlety ze zdrowym dodatkiem. W przeciwieństwie do klasycznego przepisu w tych kotletach nie ma chleba ani ziemniaków. Płatki owsiane zastępują je i nadają szczególny smak. Ta opcja urozmaica codzienne menu, a smak wcale nie zawiedzie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 23 % 6 g
142 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kotlety z płatkami owsianymi, potrzebujesz: mielonego kurczaka( możesz wziąć absolutnie dowolne mięso mielone: wieprzowinę, wołowinę, mieszane), cebulę, płatki owsiane, mleko, jajko, sól, bazylię, olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Płatki owsiane zalej mlekiem, pozostaw na 30 minut, aby płatki Puchły i zmiękły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz, umyj, posiekaj cebulę w wygodny sposób. Możesz zetrzeć lub użyć blendera lub drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mięso mielone z płatkami owsianymi spuchniętymi w mleku, jajkiem, cebulą. Dodaj sól i bazylię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kilka razy uderz mięso mielone o stół, aby masa stała się gęstsza. Im lepsze mięso mielone, tym smaczniejsze będą kotlety.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Wyłożę blachę do pieczenia folią, ale jest to opcjonalne. Mokrymi rękami uformuj okrągłe lub owalne kotlety, połóż na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz placki owsiane w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut. Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

płatki owsiane mają wysoką wartość odżywczą i odżywczą, więc w połączeniu z mięsem mielonym sprawią, że kotlety będą zdrowe, a także nadadzą im nowy smak.

do gotowania kotletów można użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowego, wołowego lub mieszanego. Doskonałą opcją dietetyczną będzie mielony Indyk.
możesz użyć gotowego mięsa mielonego lub zrobić to sam, przepuszczając mięso przez maszynę do mięsa.
pożądane jest, aby mielony kurczak składał się w większym stopniu z czerwonego mięsa drobiowego, wtedy kotlety będą bardziej soczyste i smaczniejsze.

aby nadać kotletom lekką pikantność, podczas wyrabiania masy kotletowej można dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.
wprowadzenie przypraw i aromatycznych ziół nada kotletom wyraźniejszy smak. W przypadku mielonego kurczaka odpowiedni będzie czarny mielony pieprz, oregano, papryka, chmiel-suneli.

kotlety można nie tylko upiec w piekarniku, ale także ugotować na patelni. Następnie, aby je usmażyć, Potrzebujesz więcej oleju roślinnego i mąki lub mielonej bułki tartej do panierowania.
w naszej rodzinie akceptowalna jest tylko opcja pieczenia w piekarniku, więc zawsze jej używam. Kotlety z płatkami owsianymi wszystkim przypadły do gustu, teraz ten przepis zapuści korzenie w naszej kuchni.

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal / 100g

Podobne przepisy