skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić przewiewne bułeczki jak puch? Najpierw odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Lekko podgrzej wodę. Użyj mąki pszennej nie niższej niż najwyższa klasa(lub Extra). Najbardziej nadaje się do pieczenia maślanego.
Krok 2:
W letniej wodzie rozpuść drożdże i cukier, wymieszaj.
Krok 3:
Do rozpuszczonych drożdży dodaj mąkę, przesiając ją przez sito.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie bez grudek. Przykryj ciasto folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj składniki do przygotowania ciasta. Masło należy wcześniej wyjąć, aby stało się miękkie. Lekko podgrzej mleko.
Krok 6:
Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami, aby nasycić ją pęcherzykami powietrza. Przyczyni się to do pełnego funkcjonowania drożdży. Ciasto wyrośnie szybciej i łatwiej, a wypieki będą puszyste i przewiewne.
Krok 7:
Połącz wszystkie składniki na muffinki. Ubij jajka trzepaczką z solą, cukrem i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.
Krok 8:
Wlej ciepłe mleko, wymieszaj.
Krok 9:
Ciasto dobrze się podniosło. Na powierzchni pojawiły się liczne "żywe" bąbelki.
Krok 10:
Dodaj ciasto do przygotowanej masy maślanej, wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj około 3/4 objętości przesianej mąki. Nie wysypuj całej mąki na raz, może wymagać mniej (lub więcej) określonej ilości, ponieważ mąka ma różne właściwości. Możemy zrekompensować brak mąki,ale nadmiar nie zadziała. Twarde ciasto będzie trudne do wyrośnięcia, a bułki nie będą delikatne.
Krok 12:
Najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Okazuje się, że jest nadal bardzo lepki.
Krok 13:
Dodaj miękkie masło do ciasta.
Krok 14:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, za każdym razem mieszając ciasto rękami. Obserwuj jego konsystencję. Na początku ciasto będzie namacalnie przyklejać się do dłoni, ale po ugniataniu zacznie lepiej pozostawać w tyle za ściankami miski i stanie się gęstsze.
Krok 15:
Ciasto jest delikatne, trochę przyklejone do dłoni. Nasmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, ułóż ciasto. Przykryj go ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 16:
Po 30-40 minutach zmiażdż ciasto. Zrobiłem to bezpośrednio w misce, delikatnie ugniatając ciasto przy bokach. Pozostaw ciasto do dalszego wyrośnięcia na około 60 do 70 minut..
Krok 17:
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość 2,5 razy, możesz zacząć je kroić.
Krok 18:
Ciasto ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części. Zwiń każdą część ciasta w Kolobok. Liczba kawałków będzie zależeć od pożądanego rozmiaru bułek. Dostałem 14 Kolobok o wadze około 70 gramów każdy.
Krok 19:
Możesz upiec bułki na blasze do pieczenia lub w dowolnej wygodnej formie. Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem, posmaruj ściany olejem roślinnym. Ułóż uformowane bułki w pewnej odległości od siebie. Pozostaw bułki do wyrośnięcia na 20-25 minut.
Krok 20:
W małej misce ubij żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 21:
Posmaruj rozstawione bułeczki mieszanką żółtka.
Krok 22:
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20 minut, aż będzie rumiane.
Krok 23:
Gotowe bułki całkowicie ostudź i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g