domowe ciasto cytrynowe bujne
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
namocz rodzynki i suszone morele umyte w wodzie.
po pół godzinie spuść wodę i zalej suszone owoce koniakiem.
świeże drożdże zmielić rękami ze 100 gramami mąki pszennej i 100 gramami mąki kukurydzianej.
150 ml mleka podgrzej do 50 stopni i wlej do filiżanki mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj 2-3 łyżki cukru. Wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu.
wkładam filiżankę ciasta lub ciasta do piekarnika i włączam żarówkę. Jego ciepło wystarcza do podniesienia ciasta.
ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Zajmie to od jednej do dwóch godzin.
na drobnej tarce zetrzyj skórkę z cytryny.
podziel jajka na żółtka i białka.
włóż białka do lodówki i ubij żółtka z połową porcji cukru.
gdy żółtka staną się białe, dodaj kurkumę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Jeszcze raz ubij.
roztop masło, wlej do żółtek i ubij.
w dopasowanym cieście delikatnie wymieszaj pozostałą mąkę, ubitą masę żółtkowo-maślaną i pozostałe podgrzane mleko. Wszystko wymieszać.
rodzynki i suszone morele ułożyć na papierowej serwetce, wysuszyć i wymieszać z kilkoma łyżkami mąki.
przygotowane suszone owoce wymieszać z ciastem.
białka z 6 jajek ubić z pozostałym cukrem na twarde szczyty i delikatnie wymieszać łyżką do ciasta.
ciasto nie powinno być płynne ani gęste, ale lepkie. Całkowicie nie pozostaje w tyle za ściankami kubka i rękami.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu podejść.
wymieszaj ciasto łyżką i ponownie umieść w ciepłym miejscu.
formę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką.
pamiętaj, aby umieścić kawałek papieru do pieczenia na dnie formy.
gdy ciasto będzie gotowe po raz trzeci, wymieszaj je i włóż łyżką do formy, wypełniając do połowy lub do 2/3. Im mniej forma jest wypełniona, tym bardziej przewiewne i wspaniałe będzie ciasto.
jeśli wszystkie formy są wypełnione, a ciasto nadal pozostaje, wymieszaj je i pozostaw do ponownego dopasowania.
poczekaj, aż formy całkowicie wypełnią się ciastem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
mam formę o średnicy 14 cm i wysokości 10 cm.
wyjmij gotowe ciasto z formy i połóż na boku, ciągle je zwijając, aby się nie marszczyło, ponieważ ciasto jest bardzo przewiewne i delikatne.
gdy ciasto ostygnie, ustaw je w normalnej pozycji i przykryj serwetką.
ubij pozostałe białko cukrem pudrem, dodając do niego sok z cytryny.
nałóż ubite białko na bujne ciasto.
posyp ciasto posypką do ciasta i wstaw do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 100 stopni, aby wyschła beza.
po pół godzinie spuść wodę i zalej suszone owoce koniakiem.
świeże drożdże zmielić rękami ze 100 gramami mąki pszennej i 100 gramami mąki kukurydzianej.
150 ml mleka podgrzej do 50 stopni i wlej do filiżanki mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj 2-3 łyżki cukru. Wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu.
wkładam filiżankę ciasta lub ciasta do piekarnika i włączam żarówkę. Jego ciepło wystarcza do podniesienia ciasta.
ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Zajmie to od jednej do dwóch godzin.
na drobnej tarce zetrzyj skórkę z cytryny.
podziel jajka na żółtka i białka.
włóż białka do lodówki i ubij żółtka z połową porcji cukru.
gdy żółtka staną się białe, dodaj kurkumę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Jeszcze raz ubij.
roztop masło, wlej do żółtek i ubij.
w dopasowanym cieście delikatnie wymieszaj pozostałą mąkę, ubitą masę żółtkowo-maślaną i pozostałe podgrzane mleko. Wszystko wymieszać.
rodzynki i suszone morele ułożyć na papierowej serwetce, wysuszyć i wymieszać z kilkoma łyżkami mąki.
przygotowane suszone owoce wymieszać z ciastem.
białka z 6 jajek ubić z pozostałym cukrem na twarde szczyty i delikatnie wymieszać łyżką do ciasta.
ciasto nie powinno być płynne ani gęste, ale lepkie. Całkowicie nie pozostaje w tyle za ściankami kubka i rękami.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu podejść.
wymieszaj ciasto łyżką i ponownie umieść w ciepłym miejscu.
formę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką.
pamiętaj, aby umieścić kawałek papieru do pieczenia na dnie formy.
gdy ciasto będzie gotowe po raz trzeci, wymieszaj je i włóż łyżką do formy, wypełniając do połowy lub do 2/3. Im mniej forma jest wypełniona, tym bardziej przewiewne i wspaniałe będzie ciasto.
jeśli wszystkie formy są wypełnione, a ciasto nadal pozostaje, wymieszaj je i pozostaw do ponownego dopasowania.
poczekaj, aż formy całkowicie wypełnią się ciastem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
mam formę o średnicy 14 cm i wysokości 10 cm.
wyjmij gotowe ciasto z formy i połóż na boku, ciągle je zwijając, aby się nie marszczyło, ponieważ ciasto jest bardzo przewiewne i delikatne.
gdy ciasto ostygnie, ustaw je w normalnej pozycji i przykryj serwetką.
ubij pozostałe białko cukrem pudrem, dodając do niego sok z cytryny.
nałóż ubite białko na bujne ciasto.
posyp ciasto posypką do ciasta i wstaw do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 100 stopni, aby wyschła beza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami niezwitaminizowany - 364 kcal/100g