domowe ciasto cytrynowe bujne

powitaj gości na Wielkanoc pysznym ciastem wielkanocnym! Smakowity. Niesamowite domowe ciasto. Przez całe życie po raz pierwszy piekłem i jadłem taki cud. Przewiewny, bujny i bardzo smaczny.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 66 % 37 g
298 kcal
IG: 11 / 8 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
namocz rodzynki i suszone morele umyte w wodzie.
po pół godzinie spuść wodę i zalej suszone owoce koniakiem.
świeże drożdże zmielić rękami ze 100 gramami mąki pszennej i 100 gramami mąki kukurydzianej.
150 ml mleka podgrzej do 50 stopni i wlej do filiżanki mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
dodaj 2-3 łyżki cukru. Wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu.
wkładam filiżankę ciasta lub ciasta do piekarnika i włączam żarówkę. Jego ciepło wystarcza do podniesienia ciasta.
ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Zajmie to od jednej do dwóch godzin.
na drobnej tarce zetrzyj skórkę z cytryny.
podziel jajka na żółtka i białka.
włóż białka do lodówki i ubij żółtka z połową porcji cukru.
gdy żółtka staną się białe, dodaj kurkumę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Jeszcze raz ubij.
roztop masło, wlej do żółtek i ubij.
w dopasowanym cieście delikatnie wymieszaj pozostałą mąkę, ubitą masę żółtkowo-maślaną i pozostałe podgrzane mleko. Wszystko wymieszać.
rodzynki i suszone morele ułożyć na papierowej serwetce, wysuszyć i wymieszać z kilkoma łyżkami mąki.
przygotowane suszone owoce wymieszać z ciastem.
białka z 6 jajek ubić z pozostałym cukrem na twarde szczyty i delikatnie wymieszać łyżką do ciasta.
ciasto nie powinno być płynne ani gęste, ale lepkie. Całkowicie nie pozostaje w tyle za ściankami kubka i rękami.
Umieść ciasto w ciepłym miejscu podejść.
wymieszaj ciasto łyżką i ponownie umieść w ciepłym miejscu.
formę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką.
pamiętaj, aby umieścić kawałek papieru do pieczenia na dnie formy.
gdy ciasto będzie gotowe po raz trzeci, wymieszaj je i włóż łyżką do formy, wypełniając do połowy lub do 2/3. Im mniej forma jest wypełniona, tym bardziej przewiewne i wspaniałe będzie ciasto.
jeśli wszystkie formy są wypełnione, a ciasto nadal pozostaje, wymieszaj je i pozostaw do ponownego dopasowania.
poczekaj, aż formy całkowicie wypełnią się ciastem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
mam formę o średnicy 14 cm i wysokości 10 cm.
wyjmij gotowe ciasto z formy i połóż na boku, ciągle je zwijając, aby się nie marszczyło, ponieważ ciasto jest bardzo przewiewne i delikatne.
gdy ciasto ostygnie, ustaw je w normalnej pozycji i przykryj serwetką.
ubij pozostałe białko cukrem pudrem, dodając do niego sok z cytryny.
nałóż ubite białko na bujne ciasto. 
posyp ciasto posypką do ciasta i wstaw do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 100 stopni, aby wyschła beza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami niezwitaminizowany - 364   kcal/100g

Podobne przepisy