skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej (wyjmuję wieczorem). Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie kremowe. W zależności od słodyczy nadzienia cukru możesz wziąć mniej. Zasadniczo każdy dżem jest już słodki z definicji. Dlatego do ciasta można wlać mniej cukru. Miałem kwaśny dżem żurawinowy, więc tyle cukru wystarczyło. ciasto nie wyszło zbyt mdłe.
Krok 3:
Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę, aż będzie gładka i puszysta. Aby uzyskać lepsze połączenie składników, jajka również powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj do ciasta. Wygodnie jest przesiać mąkę bezpośrednio do ciasta.
Krok 5:
Zagnieść miękkie, elastyczne i giętkie ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Podziel ciasto na 2 nierówne części. Większość pójdzie na uformowanie podstawy i boków ciasta. A mniejszy - do dekoracji góry.
Krok 7:
Zwiń mniejszą część w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na pół godziny. Powinien dobrze ostygnąć, aby wygodnie go zetrzeć.
Krok 8:
Rozłóż pozostałą większość ciasta na dnie i bokach naczynia do pieczenia, tworząc małe boki. Taka ilość ciasta może wystarczyć na średniej wielkości blachę do pieczenia. Włóż formę z ciastem do lodówki na 20 minut.
Krok 9:
Przygotuj swój ulubiony dżem do ciasta. Wybrałem żurawinę, ale nie startą żurawinę z cukrem, ale całe jagody.
Krok 10:
Ułóż dżem na cieście i spłaszcz.
Krok 11:
Na wierzchu dżemu zetrzyj drugą część ciasta z zamrażarki na grubej tarce. Jeśli pozostanie trochę ciasta, możesz zrobić z niego piękne wzory na powierzchni ciasta. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Wierzch ciasta powinien się zrumienić.
Krok 12:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź i pokrój na kawałki. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g