ciasto Frassier z truskawkami

wykwintny deser w najlepszych francuskich tradycjach. W tłumaczeniu z francuskiego "fraise" - truskawka. Chciałem podkreślić ten bogaty truskawkowy smak i aromat tego francuskiego deseru likierem Truskawkowym. Jeśli tego nie masz, możesz wziąć prosty sok pomarańczowy do impregnacji, a zwykłą wodę do namaczania żelatyny w musie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 63 % 27 g
254 kcal
IG: 19 / 4 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka gorącą wodą, dodając cukier, aż będą gęste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszankę mąki do ciasta. Delikatnie wymieszaj, aby ciasto się nie osiadło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciasto do formy (⍉ 18-20 cm). Dno formy lepiej przykryć pergaminem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec ciasto przez 20-25 minut w 180°C.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój biszkopt na dwa ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Namocz ciasta likierem Truskawkowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Żelatynę zalać alkoholem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagotuj mleko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmielić żółtka z białym cukrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij żółtka mlekiem, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej masę do rondla.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na koniec dodaj wanilinę. Schłodzić krem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ubij śmietanę, aż będzie gęsta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj krem ze śmietaną.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej żelatynę cienkim strumieniem. Wymieszać.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Farsz.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Umyj truskawki i pokrój wzdłuż na pół.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    6. Ciasto włożyć do pierścienia kulinarnego. Połóż połówki truskawek wzdłuż boków.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wlać część kremu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ułóż całe truskawki na środku.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Zalej pozostałą śmietaną.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przykryj drugim ciastem na wierzchu.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wypełnienie.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rozpuść czekoladę.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przetrzyj truskawki i przetrzyj przez sito.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z puree jagodowym.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Polej czekoladą górne ciasto.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Wstaw ciasto do lodówki na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy