skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Ubij jajka gorącą wodą, dodając cukier, aż będą gęste.
Krok 4:
Dodaj mieszankę mąki do ciasta. Delikatnie wymieszaj, aby ciasto się nie osiadło.
Krok 5:
Wlej ciasto do formy (⍉ 18-20 cm). Dno formy lepiej przykryć pergaminem.
Krok 6:
Piec ciasto przez 20-25 minut w 180°C.
Krok 7:
Pokrój biszkopt na dwa ciasta.
Krok 8:
Namocz ciasta likierem Truskawkowym.
Krok 9:
Krem.
Krok 10:
Żelatynę zalać alkoholem.
Krok 11:
Zagotuj mleko.
Krok 12:
Zmielić żółtka z białym cukrem.
Krok 13:
Napełnij żółtka mlekiem, wymieszaj.
Krok 14:
Wlej masę do rondla.
Krok 15:
Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 16:
Na koniec dodaj wanilinę. Schłodzić krem.
Krok 17:
Rozpuść żelatynę w łaźni wodnej.
Krok 18:
Ubij śmietanę, aż będzie gęsta.
Krok 19:
Wymieszaj krem ze śmietaną.
Krok 20:
Wlej żelatynę cienkim strumieniem. Wymieszać.
Krok 21:
Farsz.
Krok 22:
Umyj truskawki i pokrój wzdłuż na pół.
Krok 23:
6. Ciasto włożyć do pierścienia kulinarnego. Połóż połówki truskawek wzdłuż boków.
Krok 24:
Wlać część kremu.
Krok 25:
Ułóż całe truskawki na środku.
Krok 26:
Zalej pozostałą śmietaną.
Krok 27:
Przykryj drugim ciastem na wierzchu.
Krok 28:
Wypełnienie.
Krok 29:
Rozpuść czekoladę.
Krok 30:
Przetrzyj truskawki i przetrzyj przez sito.
Krok 31:
Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z puree jagodowym.
Krok 32:
Polej czekoladą górne ciasto.
Krok 33:
Wstaw ciasto do lodówki na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g