skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby ciasto na ciasta z ciasta było udane, mleko, masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem (1-1,5 godziny). Weź mąkę najwyższej jakości, jajko C1 lub C0.
Krok 2:
Rodzynki zalej gorącą wodą i spłucz, aby zmyć tłuszcz, który przykrywa suszone owoce, aby nadać im komercyjny wygląd. Nie używaj wrzącej wody, ponieważ skórki mogą się ugotować. Osusz go, układając na ręczniku papierowym lub serwetce.
Krok 3:
Pokrój masło na małe kawałki i rozpuść je. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu w rondlu. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
Krok 4:
Przed użyciem drożdży przeczytaj ich instrukcje. Istnieją różne rodzaje drożdży-niektóre należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w wodzie temploy lub mleku, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Te, które musimy aktywować, będą dla nas odpowiednie. Dodaj cukier i drożdże do ciepłego mleka (37-40°C). Mieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz kontynuować gotowanie.
Krok 5:
Ubij jajko solą. Nie musisz ubijać, aż powstanie piana.
Krok 6:
Wymieszaj teraz wszystkie płynne składniki. Masło powinno ostygnąć do temperatury drożdży rozcieńczonych w mleku. Jeśli jest zbyt gorąco, drożdże umrą, ciasto nie wzrośnie, a smak gotowych ciast zepsuje się. Przejdź do wyrabiania ciasta.
Krok 7:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto zostanie nasycone tlenem. Wlej połowę mąki do miski. Zrób wgłębienie na środku mąki i wlej płynny składnik ciasta. Dodaj resztę mąki w małych porcjach, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Kiedy ugniatanie łyżką jest trudne, zacznij to robić rękami. Ciasto powinno stać się miękkie, ale nie przyklejać się do dłoni.
Krok 8:
Włącz rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Dodaj łyżeczkę mąki do rodzynek, wymieszaj. Pomoże to równomiernie rozłożyć skórki na cieście. Dodając trochę rodzynek do ciasta, Kontynuuj ugniatanie, aż rodzynki zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 9:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem lub serwetką i wyślij do spokojnego, ciepłego miejsca na 40-50 minut. Gdy ciasto zwiększy objętość, zmiażdż je rękami. I zacznij tworzyć ciasta wielkanocne.
Krok 10:
Weź dowolne małe kokilki. Idealne formy do babeczek i babeczek - papierowe, metalowe, silikonowe. Posmaruj Metal olejem. Włóż ciasto do foremek, wypełniając je 3/4 wysokości. Z podanej ilości składników dostałem 14 małych ciasteczek. Pozostaw ciasto w formie na 10 minut.
następnie piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut w trybie góra-dół. Czas pieczenia może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Sprawdź gotowość, delikatnie naciskając dłonią na wierzch ciasta. Ciasto powinno się zrumienić i nie powinno "chodzić" po naciśnięciu.
wyjmij gotowe ciasta z piekarnika i ostudź. Następnie ostrożnie wyjmij je z foremek. Papieru nie można usunąć.
Udekoruj wierzch ciasta według własnego uznania. Udekorowałem lukrem białkowym, udekorowałem jagodami i posypką na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g