ciasto czekoladowe z polewą czekoladową z orzechami i kandyzowanymi owocami

Piękny, apetyczny, bujny, najsmaczniejszy! Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową, orzechami i kandyzowanymi owocami spodoba się szczególnie miłośnikom czekolady. Ciasta są wilgotne, porowate i niezwykle aromatyczne. Zaskocz swoich bliskich na Wielkanoc, przygotuj czekoladowe ciasta zgodnie z tym przepisem.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 69 % 44 g
320 kcal
IG: 7 / 2 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami czekoladowymi i kandyzowanymi owocami? Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do stanu ciepłego, powinno stać się temperaturą 37-38 stopni, jest to ważne-jeśli jest gorące, drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną, jeśli będą zimne, nie będą działać. Do mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszaj i wyślij w ciepłe miejsce, aby drożdże "ożyły" i zaczęły działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do głębokiej miski, ubij trochę z cukrem. Następnie dodaj cukier waniliowy, kakao i miękkie masło. Dodałem też łyżeczkę kurkumy i łyżkę skórki z cytryny, możesz dodać skórkę pomarańczową, więc będzie bardziej aromatyczny. Ponownie ubij trochę, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tymczasem ciasto powinno & quot;podejść"i zwiększyć objętość — to znaczy drożdże zaczęły " pracować".

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciasto i połowę przesianej mąki (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a pieczenie będzie bardziej puszyste) do miski do mieszanki cukru jajecznego, wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj umyte i wysuszone na ręcznikach papierowych kandyzowane owoce i orzechy (aby zapobiec przywieraniu kandyzowanych owoców, dodaj do nich łyżeczkę mąki i wymieszaj). Dodaj drugą połowę mąki do ciasta, zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Przykryj ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy (wziąłem papierowe formy o średnicy 9 i 11 mm)posmaruj olejem i napełnij ciastem do połowy. Umieść je w ciepłym miejscu na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, może to zająć trochę więcej lub mniej czasu, skup się na piekarniku. Sprawdź gotowość wykałaczką. Jeśli po zanurzeniu wykałaczki w ciastku pozostaje sucha, ciasto jest gotowe — Do glazury czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w łaźni wodnej, dodać masło, wymieszać, ostudzić i przykryć ciasta. Udekoruj orzechami i kandyzowanymi owocami.

jeśli chodzi o ciasta wielkanocne, nie lubię klasyków, uwielbiam ciasta wielkanocne, a ten przepis na pewno zachowam i upieczę na Wielkanoc. Ciasta były bardzo czekoladowe. Orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa wszystko razem jest bardzo smaczne. Udekorowałam kandyzowanymi owocami, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, suszoną żurawiną i migdałami w czekoladzie, możesz udekorować i użyć dowolnych orzechów i kandyzowanych owoców.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy