skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami czekoladowymi i kandyzowanymi owocami? Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko do stanu ciepłego, powinno stać się temperaturą 37-38 stopni, jest to ważne-jeśli jest gorące, drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną, jeśli będą zimne, nie będą działać. Do mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszaj i wyślij w ciepłe miejsce, aby drożdże "ożyły" i zaczęły działać.
Krok 2:
Rozbij jajka do głębokiej miski, ubij trochę z cukrem. Następnie dodaj cukier waniliowy, kakao i miękkie masło. Dodałem też łyżeczkę kurkumy i łyżkę skórki z cytryny, możesz dodać skórkę pomarańczową, więc będzie bardziej aromatyczny. Ponownie ubij trochę, aż będzie gładka.
Krok 3:
Tymczasem ciasto powinno & quot;podejść"i zwiększyć objętość — to znaczy drożdże zaczęły " pracować".
Krok 4:
Dodaj ciasto i połowę przesianej mąki (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a pieczenie będzie bardziej puszyste) do miski do mieszanki cukru jajecznego, wymieszaj trzepaczką.
Krok 5:
Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 6:
Następnie dodaj umyte i wysuszone na ręcznikach papierowych kandyzowane owoce i orzechy (aby zapobiec przywieraniu kandyzowanych owoców, dodaj do nich łyżeczkę mąki i wymieszaj). Dodaj drugą połowę mąki do ciasta, zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Przykryj ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.
Krok 7:
Formy (wziąłem papierowe formy o średnicy 9 i 11 mm)posmaruj olejem i napełnij ciastem do połowy. Umieść je w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 8:
Piecz ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, może to zająć trochę więcej lub mniej czasu, skup się na piekarniku. Sprawdź gotowość wykałaczką. Jeśli po zanurzeniu wykałaczki w ciastku pozostaje sucha, ciasto jest gotowe — Do glazury czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w łaźni wodnej, dodać masło, wymieszać, ostudzić i przykryć ciasta. Udekoruj orzechami i kandyzowanymi owocami.
jeśli chodzi o ciasta wielkanocne, nie lubię klasyków, uwielbiam ciasta wielkanocne, a ten przepis na pewno zachowam i upieczę na Wielkanoc. Ciasta były bardzo czekoladowe. Orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa wszystko razem jest bardzo smaczne. Udekorowałam kandyzowanymi owocami, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, suszoną żurawiną i migdałami w czekoladzie, możesz udekorować i użyć dowolnych orzechów i kandyzowanych owoców.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g