włoskie ciasto panettone

tradycyjne ciasto drożdżowe. Piecze się go ze słodkiego ciasta z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych owoców i orzechów. Panettone jest analogiem słowiańskiego ciasta wielkanocnego, ale we Włoszech jest pieczony na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Ten przepis nie jest najłatwiejszy, ale uwierz mi, wynik jest tego wart!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 67 % 40 g
316 kcal
IG: 3 / 13 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu zdecydowanie polecam użycie wagi kuchennej, dokładność jest tutaj bardzo ważna. Dlatego żółtka podaje się w gramach, a nie w liczbie jaj. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, jajka i olej należy wcześniej wyjąć z lodówki. Oprócz cytryny możesz również wziąć pomarańczę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do dużej miski. Pamiętaj, aby to zrobić, przesiewanie natlenia mąkę, dzięki czemu pieczenie jest przewiewne. Dodatkowo usuwa niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znaleźć się w mące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do mąki wszystkie inne suche składniki-cukier, cukier waniliowy i suche drożdże. Jeśli wziąłeś świeże drożdże, nie dodawaj ich teraz, a następnie trafią do płynnych składników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj suche składniki trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W innej misce połącz żółtka i miód. 150 gramów to około 8 żółtek jaj kategorii zerowej, ale należy je zważyć i zmierzyć równą ilość. Podgrzej mleko w ciepłym stanie, aby palec włożony do niego czuł przyjemne ciepło i nie palił się. Dodaj mleko do żółtek, dobrze wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, dodaj je w tym momencie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie połącz obie mieszanki, wlewając płynne składniki do suchych. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką. Jeśli masz mikser z dyszami do ciasta, lepiej go chwycić, trzepaczką lub rękami, ale będzie to długie i trudne. Nie szukam łatwych sposobów, więc ugniatam rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy obie mieszanki są mniej więcej wymieszane, zacznij dodawać partiami miękkie masło. Mieszaj, aż ciasto będzie całkowicie jednorodne (jednorodne). Rękami Zajęło mi to około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń skórkę z cytryny. Cytryna jest wstępnie dobrze spłukana sodą i szczotką, aby usunąć ochronny wosk. Skórka to górna cienka warstwa skórki, która przechodzi do białej warstwy. Usuń go za pomocą drobnej tarki. Delikatnie pocieraj cytrynę, aby nie usunąć kolejnej białej warstwy, która jest gorzka. Jeśli wziąłeś również pomarańczę, usuń z niej skórkę. Dodaj skórkę do ciasta. Kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto będzie gładkie, zbierz je w kulkę. Pozostanie lepki, użyj silikonowej szpatułki. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wyjmij ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzałam piekarnik do 50°c, potem trochę poczekałam i włożyłam tam ciasto. Jeśli masz ciepłe baterie, umieść je w pobliżu. Najważniejsze, że nie ma przeciągów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj suszone owoce. Dobrze opłucz rodzynki i kandyzowane owoce w durszlaku, a następnie zalej niewielką ilością wrzącej wody. Dodaj tam koniak. Zamiast koniaku można użyć rumu, whisky lub innego mocnego aromatycznego alkoholu. Pozostaw to wszystko na kilka godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno bardzo mocno urosnąć i wszystko pójdzie bąbelkowo. Może to zająć od 3 do 6 godzin, w zależności od temperatury i używanych drożdży. Mój stał 4 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie rozpocznij ugniatanie. Ciasto mocno spadnie, Nie bój się tego. I znowu polecę mikser. Musiałem ugniatać rękami przez około 20 minut, mikser poradziłby sobie w 5-10. Konieczne jest, aby ciasto nie pękało podczas rozciągania, ale ciągnęło się przez jakiś czas.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po osiągnięciu tego dodaj rodzynki i kandyzowane owoce. Należy je najpierw wyrzucić na sito i pozwolić płynowi spłynąć. Dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź foremki do pieczenia. Piekłem w papierowych, nie muszę nic z nimi robić. Pozostałe posmaruj cienką warstwą oleju roślinnego. Włóż ciasto do foremek, wypełniając je w jednej trzeciej. Dostałem dwie duże formy, ale można je było rozłożyć na trzy. Jeszcze lepiej, weź Nie duże, ale małe, wtedy wyjdzie około 4. Ciasto jest dość ciężkie, aw małych ciastach piecze się lepiej i szybciej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponownie włóż ciasto, już w foremkach, na ciepło. Ponownie włączyłem piekarnik do 50°C, wyłączyłem go, odczekałem chwilę i włożyłem do niego blachę do pieczenia z foremkami. Ciasto będzie musiało ponownie urosnąć, zajmie to półtorej godziny. Mój był ciepły, urósł tak w ciągu godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie włącz piekarnik na 180°C, tryb góra-dół. Jeśli Twoje ciasta były już w piekarniku, nie możesz ich wyjąć, ale podgrzać razem z nimi. Piecz ciasta przez 25-30 minut. Jeśli Twoje ciasta są duże, takie jak moje, zwiększ czas do 40-45 minut. Jeśli góra zacznie się zbyt brązowieć, przykryj ją kółkami z folii. Wyjmij gotowe ciasta i ostudź. W razie potrzeby przykryj je dowolnym lukrem, wygodnie będzie zrobić go z pozostałych białek.

to był trudny proces gotowania, ponieważ ugniatałem rękami, a nie mikserem. Ale ciasto okazało się bardzo smaczne! Prawie brakowało soli, myślę, że możesz dodać małą szczyptę do suchych składników. Skórka z cytryny nadała wspaniały aromat, duża ilość muffinek sprawiła, że ciasto było miękkie i delikatne.

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy