ciasto powietrzne na cieście parzonym

trudny przepis, ale jaki wynik w końcu! Wielkanoc to wspaniałe święto dla wszystkich ludzi. I jak zawsze pieczemy wszelkiego rodzaju smakołyki. Cóż, jak bez ciasta powietrznego. Po wypróbowaniu tego interesującego przepisu zdecydowałem, że zrobię tylko to. Tak, trochę kłopotliwe, ale bardzo smaczne. Pasoszki pozostają miękkie i smaczne przez długi czas. Spróbować. Jest bardzo smaczny.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 18-24 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 45 g
300 kcal
IG: 2 / 13 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj takie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki natychmiast zalej wrzącą wodą. Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłego mleka i łyżką cukru. Weź tylko większy kubek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy rondel, wlewamy mleko . I dodaj połowę oleju. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia. Roztop pozostałe masło, Usuń na bok, pozwól mu ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż 3 łyżki do dużego kubka.l. mąka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powoli wlewaj wrzącą wodę. Mieszać. Najpierw połowa mleka, potem wszystko . I pozostaw masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje drożdże podeszły. Jak widać, wspięli się na dużą czapkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel jajka na białka i żółtka. I potrzebujemy 4 białek i 8 żółtek. Pozostałe białka możemy wykorzystać do glazury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj połowę cukru do żółtek. Ubij masę trzepaczką.Resztę cukru zostawimy na białka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj drożdże do naszej schłodzonej masy. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zajmijmy się marmoladą. Pokrój go na małe kawałki. Rodzynki musimy odcedzić z wody. Wysuszyć. Posyp lekko mąką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj żółtka z cukrem, olejem roślinnym do naszej masy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Białka ubij lekko solą, dodaj cukier i ubij już dobrze.Dodaj białka teraz stopniowo do naszej masy, dobrze wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przesiej mąkę i dodaj ją do masy. Gdy prawie cała mąka znajdzie się w filiżance, wlej olej. I zagnieść ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I tu jest najważniejsza rzecz! Ugniatamy nasze ciasto przez 15 minut! To ważne. Jeśli to konieczne, posyp mąkę. Ciasto powinno pozostawać w tyle za rękami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto do kubka, przykryj folią. Sprzątamy na godzinę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dopasuj ciasto z kubka.Wkładamy do niego rodzynki, marmoladę. I ugniataj przez 5 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zostawiamy go na stole. Przykryj dużą filiżanką lub tylko ręcznikiem. Pozwól mu odpocząć przez 30-40 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podczas gdy ciasto się rozpada, przygotuj formy. Jeśli masz papier, nie smaruj go. Jeśli są metalowe lub emaliowane, nasmaruj olejem i pamiętaj, aby wyciąć okrąg z bmagi na dole, a także nasmarować. I musisz posypać boki mąką. Nie ugniataj już ciasta. Wystarczy podzielić nożem i rozłożyć na 1/3 formy. Ale możesz mieć 1/2 formy, nawet prawdopodobnie lepiej, odstawiamy na kolejną godzinę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Powinien wzrosnąć, ale nie do krawędzi. Dobrze rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz małe ciasta przez 30 minut. Więcej już 40 minut. Wyciągamy je i potrzebujemy, aby ostygły. Gotowe kładziemy na boku na ręczniku, aby ostygły.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ciepłe posmaruj glazurą. Do glazury ubij białka na bujną pianę. Następnie dodajemy cukier puder, stopniowo, nie przestając ubijać. Masa powinna spłynąć z trzepaczki.Udekorowałem również kwiatami z kremu białkowego.Cóż, to zależy od Ciebie. To wszystko! Wesołej Wielkanocy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy