skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj takie produkty.
Krok 2:
Rodzynki natychmiast zalej wrzącą wodą. Drożdże mieszamy z 50 ml ciepłego mleka i łyżką cukru. Weź tylko większy kubek.
Krok 3:
Bierzemy rondel, wlewamy mleko . I dodaj połowę oleju. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia. Roztop pozostałe masło, Usuń na bok, pozwól mu ostygnąć.
Krok 4:
Włóż 3 łyżki do dużego kubka.l. mąka.
Krok 5:
Powoli wlewaj wrzącą wodę. Mieszać. Najpierw połowa mleka, potem wszystko . I pozostaw masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Moje drożdże podeszły. Jak widać, wspięli się na dużą czapkę.
Krok 7:
Podziel jajka na białka i żółtka. I potrzebujemy 4 białek i 8 żółtek. Pozostałe białka możemy wykorzystać do glazury.
Krok 8:
Dodaj połowę cukru do żółtek. Ubij masę trzepaczką.Resztę cukru zostawimy na białka.
Krok 9:
Dodaj drożdże do naszej schłodzonej masy. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
Krok 10:
Zajmijmy się marmoladą. Pokrój go na małe kawałki. Rodzynki musimy odcedzić z wody. Wysuszyć. Posyp lekko mąką.
Krok 11:
Dodaj żółtka z cukrem, olejem roślinnym do naszej masy.
Krok 12:
Białka ubij lekko solą, dodaj cukier i ubij już dobrze.Dodaj białka teraz stopniowo do naszej masy, dobrze wymieszaj.
Krok 13:
Przesiej mąkę i dodaj ją do masy. Gdy prawie cała mąka znajdzie się w filiżance, wlej olej. I zagnieść ciasto.
Krok 14:
I tu jest najważniejsza rzecz! Ugniatamy nasze ciasto przez 15 minut! To ważne. Jeśli to konieczne, posyp mąkę. Ciasto powinno pozostawać w tyle za rękami.
Krok 15:
Włóż ciasto do kubka, przykryj folią. Sprzątamy na godzinę.
Krok 16:
Dopasuj ciasto z kubka.Wkładamy do niego rodzynki, marmoladę. I ugniataj przez 5 minut.
Krok 17:
Zostawiamy go na stole. Przykryj dużą filiżanką lub tylko ręcznikiem. Pozwól mu odpocząć przez 30-40 minut.
Krok 18:
Podczas gdy ciasto się rozpada, przygotuj formy. Jeśli masz papier, nie smaruj go. Jeśli są metalowe lub emaliowane, nasmaruj olejem i pamiętaj, aby wyciąć okrąg z bmagi na dole, a także nasmarować. I musisz posypać boki mąką. Nie ugniataj już ciasta. Wystarczy podzielić nożem i rozłożyć na 1/3 formy. Ale możesz mieć 1/2 formy, nawet prawdopodobnie lepiej, odstawiamy na kolejną godzinę.
Krok 19:
Powinien wzrosnąć, ale nie do krawędzi. Dobrze rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 20:
Piecz małe ciasta przez 30 minut. Więcej już 40 minut. Wyciągamy je i potrzebujemy, aby ostygły. Gotowe kładziemy na boku na ręczniku, aby ostygły.
Krok 21:
Ciepłe posmaruj glazurą. Do glazury ubij białka na bujną pianę. Następnie dodajemy cukier puder, stopniowo, nie przestając ubijać. Masa powinna spłynąć z trzepaczki.Udekorowałem również kwiatami z kremu białkowego.Cóż, to zależy od Ciebie. To wszystko! Wesołej Wielkanocy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g