skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na małym ogniu rozpuść masło, miód i cukier. Dodaj przyprawy i ostudź do temperatury pokojowej. W osobnej misce dokładnie ubij jajka i dodaj do schłodzonego syropu przyprawowego.
Krok 2:
Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i kakao, zagniataj miękkie, elastyczne ciasto. Pozostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto cienko, Wytnij ciasteczka o pożądanym kształcie. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Krok 4:
Zrób lukier. Wymieszaj białko jaja, cukier puder i sok z cytryny. Stopniowo dodawaj proszek, aż lukier stanie się konsystencją śmietany. W razie potrzeby do części glazury można dodać barwnik spożywczy.
Krok 5:
Wypełnij lukrem kornet cukierniczy (możesz użyć plastikowych torebek z zatrzaskiem), odetnij róg i udekoruj schłodzone pierniki.
Krok 6:
Pierniki mogą być bardzo różnorodne: w postaci jajka, ciasta, zająca itp.
Krok 7:
Gotowy piernik można zapakować w przezroczysty papier (należy to zrobić po kilku godzinach, po całkowitym wyschnięciu glazury), zawiązać wstążkę i przedstawić jako prezent wielkanocny przyjaciołom, krewnym, współpracownikom.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g