malowane piernikowe pisanki imbirowe

oryginalne malowane pamiątki z piernika! Do produkcji takich pierników możesz przyciągnąć dzieci-będzie ciekawa i rozwijająca się aktywność.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 8 % 6 g
węglowodany 83 % 64 g
337 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na małym ogniu rozpuść masło, miód i cukier. Dodaj przyprawy i ostudź do temperatury pokojowej. W osobnej misce dokładnie ubij jajka i dodaj do schłodzonego syropu przyprawowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i kakao, zagniataj miękkie, elastyczne ciasto. Pozostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj ciasto cienko, Wytnij ciasteczka o pożądanym kształcie. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób lukier. Wymieszaj białko jaja, cukier puder i sok z cytryny. Stopniowo dodawaj proszek, aż lukier stanie się konsystencją śmietany. W razie potrzeby do części glazury można dodać barwnik spożywczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypełnij lukrem kornet cukierniczy (możesz użyć plastikowych torebek z zatrzaskiem), odetnij róg i udekoruj schłodzone pierniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pierniki mogą być bardzo różnorodne: w postaci jajka, ciasta, zająca itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy piernik można zapakować w przezroczysty papier (należy to zrobić po kilku godzinach, po całkowitym wyschnięciu glazury), zawiązać wstążkę i przedstawić jako prezent wielkanocny przyjaciołom, krewnym, współpracownikom.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy