Pizza z jajkiem i serem

niezwykłe, niedrogie, satysfakcjonujące, na rodzinny obiad lub przekąskę! Pizza z jajkiem i serem to ciekawa wersja ulubionego dania! Proces realizacji jest prosty, dostępne są składniki. Nadzienie można zmienić według własnych upodobań. Taka Pizza wygląda oryginalnie, bardzo apetycznie i jasno. Wszyscy, którzy próbowali, docenili z hukiem!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 51 % 19 g
193 kcal
IG: 6 / 6 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z jajkiem, kiełbasą i serem? Przygotuj składniki do wyrabiania ciasta drożdżowego. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wziąłem oliwę z oliwek, ale zrobi to rafinowany olej słonecznikowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiednim pojemniku wlej przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę i zagniataj twarde ciasto. Woda powinna być ciepła około 30 stopni, ponieważ drożdże umrą w gorącej i nie będą działać w zimnej. Ponadto mąka może potrzebować więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być elastyczny i miękki. Umieść pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu bez przeciągów. Pozostaw na 1 godzinę. W tym czasie ciasto wzrośnie i zwiększy swoją objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Wziąłem pół wędzoną kiełbasę. Odpowiednia jest wędzona, gotowana kiełbasa lub kiełbaski. Umyj pieczarki i osusz ręcznikami papierowymi. Umyj i osusz pomidory. Moja cebula jest czerwona, ale zrobi to zwykła cebula. Zamiast jaj przepiórczych możesz wziąć trzy małe jaja kurze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, smaczny i dobrze się topi. Zetrzyj go na grubej lub średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki. Cebulę obrać, opłukać zimną wodą, a także pokroić w cienkie krążki. Pokrój oliwki w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyte pomidory pokrój w krążki lub po prostu pokrój na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój grzyby w cienkie plasterki i usmaż na suchej patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę, w której upieksz pizzę olejem roślinnym. Zgniecione ciasto. Rozwałkuj go cienko i przenieś do formy. Ponieważ ciasto dobrze się rozciąga, po prostu rozciągnąłem je rękami w kształcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj bazę silikonowym pędzelkiem sosem pomidorowym lub keczupem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż plastry kiełbasy i cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż grzyby, pomidory i oliwki na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp tartym serem na wierzchu. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij formę do pizzy i delikatnie wbij jajka przepiórcze jeden po drugim, rozprowadzając je na całej powierzchni. Nie będą się rozprzestrzeniać, ponieważ powierzchnia pizzy jest ciepła i szybko się chwytają. Polecam najpierw rozbić jajka na mały talerz, a następnie wylać na pizzę. Posyp je trochę startym serem na wierzchu. Włóż formę do pieczenia do piekarnika na kolejne 10 minut. Jeśli chcesz, aby żółtko pozostało płynne, wyjmij pizzę wcześniej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij gotową pizzę z jajkiem z piekarnika. Posyp ziołami, takimi jak posiekany koperek. Udekoruj liśćmi pietruszki. Podawaj na gorąco. Smacznego!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy