skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z jajkiem, kiełbasą i serem? Przygotuj składniki do wyrabiania ciasta drożdżowego. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wziąłem oliwę z oliwek, ale zrobi to rafinowany olej słonecznikowy.
Krok 2:
W odpowiednim pojemniku wlej przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże.
Krok 3:
Wlej ciepłą wodę i zagniataj twarde ciasto. Woda powinna być ciepła około 30 stopni, ponieważ drożdże umrą w gorącej i nie będą działać w zimnej. Ponadto mąka może potrzebować więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być elastyczny i miękki. Umieść pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu bez przeciągów. Pozostaw na 1 godzinę. W tym czasie ciasto wzrośnie i zwiększy swoją objętość.
Krok 4:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Wziąłem pół wędzoną kiełbasę. Odpowiednia jest wędzona, gotowana kiełbasa lub kiełbaski. Umyj pieczarki i osusz ręcznikami papierowymi. Umyj i osusz pomidory. Moja cebula jest czerwona, ale zrobi to zwykła cebula. Zamiast jaj przepiórczych możesz wziąć trzy małe jaja kurze.
Krok 5:
Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, smaczny i dobrze się topi. Zetrzyj go na grubej lub średniej tarce.
Krok 6:
Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki. Cebulę obrać, opłukać zimną wodą, a także pokroić w cienkie krążki. Pokrój oliwki w cienkie plasterki.
Krok 7:
Umyte pomidory pokrój w krążki lub po prostu pokrój na pół.
Krok 8:
Pokrój grzyby w cienkie plasterki i usmaż na suchej patelni.
Krok 9:
Nasmaruj formę, w której upieksz pizzę olejem roślinnym. Zgniecione ciasto. Rozwałkuj go cienko i przenieś do formy. Ponieważ ciasto dobrze się rozciąga, po prostu rozciągnąłem je rękami w kształcie.
Krok 10:
Posmaruj bazę silikonowym pędzelkiem sosem pomidorowym lub keczupem.
Krok 11:
Ułóż plastry kiełbasy i cebuli.
Krok 12:
Rozłóż grzyby, pomidory i oliwki na wierzchu.
Krok 13:
Posyp tartym serem na wierzchu. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut.
Krok 14:
Wyjmij formę do pizzy i delikatnie wbij jajka przepiórcze jeden po drugim, rozprowadzając je na całej powierzchni. Nie będą się rozprzestrzeniać, ponieważ powierzchnia pizzy jest ciepła i szybko się chwytają. Polecam najpierw rozbić jajka na mały talerz, a następnie wylać na pizzę. Posyp je trochę startym serem na wierzchu. Włóż formę do pieczenia do piekarnika na kolejne 10 minut. Jeśli chcesz, aby żółtko pozostało płynne, wyjmij pizzę wcześniej.
Krok 15:
Wyjmij gotową pizzę z jajkiem z piekarnika. Posyp ziołami, takimi jak posiekany koperek. Udekoruj liśćmi pietruszki. Podawaj na gorąco. Smacznego!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g