skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ilość cukru można zmienić w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, mniej lub bardziej słodki. Nadzienie można również wykonać tylko ze szczawiu, ale twaróg doskonale uzupełnia i zmiękcza kwas szczawiowy, więc lepiej z nim. Ciasto robimy bez jajek, dzięki czemu ciasto okaże się szczególnie miękkie i delikatne.
Krok 2:
Zacznijmy od testu. W misce zmiękcz margarynę w łaźni wodnej, ale nie pozwól jej całkowicie się stopić. Dodaj cukier do margaryny, wymieszaj, aby się rozpuścił.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę pszenną i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok 4:
Zmiel wszystko rękami w okruchy.
Krok 5:
Robimy wgłębienie w masie i wlewamy do niego zimną, a najlepiej lodowatą wodę i szybko zbieramy okruchy w kulkę ciasta. Powinien być gęsty, elastyczny i lekko warstwowy. Dzięki tej metodzie ugniatania ciasto różni się nieco od klasycznego piasku, po upieczeniu wygląda jak ciasto francuskie. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto odpoczywa. Przygotowujemy nadzienie do ciasta. dobrze myjemy liście szczawiu, kroimy nożem na małe kawałki.
Krok 7:
Zmiel twarożek z cukrem i śmietaną, ale nie trzeba go ubijać na pastowatą masę. Okazuje się, że nadzienie smakuje lepiej, gdy twaróg jest ziarnisty.
Krok 8:
Dzielimy gotowe ciasto na dwie części: jedną nieco większą niż druga. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na okrągłą warstwę. Rozłóż tę warstwę ciasta na natłuszczonej formie, tworząc boki.
Krok 9:
Rozłóż szczaw i nadzienie twarogowe na wierzchu.
Krok 10:
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta na okrągłą warstwę i przykryj nim nadzienie, ściskając krawędzie, nakłuj ciasto widelcem na wierzch, aby wydostała się para i ciasto zostało upieczone. Przykryj formę ciastem folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto należy przykryć folią, aby nadzienie ze szczawiu było dobrze upieczone, ponieważ szczaw był wcześniej gotowany na parze. Następnie usuwamy folię, pieczemy przez około 15 minut, pozwalamy ciastu się zrumienić.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g