placek ze szczawiu

pyszne kruche ciasto z nadzieniem szczawiowym! Wraz z nadejściem wiosny chcę czegoś świeżego i smacznego z sezonu, nawet na herbatę. Jagody nie są jeszcze dojrzałe, ale szczaw apetycznie rozłożył zielone liście na łóżku. Dlaczego nie upiec z niego pysznego słodkiego ciasta?! Kruche ciasto i soczyste słodko-kwaśne nadzienie ze szczawiu i twarogu doskonale się łączą i uzupełniają. Smak ciasta można łatwo zmienić, czyniąc go mniej lub bardziej słodkim według własnych upodobań.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 64 % 29 g
231 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ilość cukru można zmienić w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, mniej lub bardziej słodki. Nadzienie można również wykonać tylko ze szczawiu, ale twaróg doskonale uzupełnia i zmiękcza kwas szczawiowy, więc lepiej z nim. Ciasto robimy bez jajek, dzięki czemu ciasto okaże się szczególnie miękkie i delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od testu. W misce zmiękcz margarynę w łaźni wodnej, ale nie pozwól jej całkowicie się stopić. Dodaj cukier do margaryny, wymieszaj, aby się rozpuścił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną i pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystko rękami w okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robimy wgłębienie w masie i wlewamy do niego zimną, a najlepiej lodowatą wodę i szybko zbieramy okruchy w kulkę ciasta. Powinien być gęsty, elastyczny i lekko warstwowy. Dzięki tej metodzie ugniatania ciasto różni się nieco od klasycznego piasku, po upieczeniu wygląda jak ciasto francuskie. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa. Przygotowujemy nadzienie do ciasta. dobrze myjemy liście szczawiu, kroimy nożem na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel twarożek z cukrem i śmietaną, ale nie trzeba go ubijać na pastowatą masę. Okazuje się, że nadzienie smakuje lepiej, gdy twaróg jest ziarnisty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzielimy gotowe ciasto na dwie części: jedną nieco większą niż druga. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na okrągłą warstwę. Rozłóż tę warstwę ciasta na natłuszczonej formie, tworząc boki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż szczaw i nadzienie twarogowe na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj drugi kawałek ciasta na okrągłą warstwę i przykryj nim nadzienie, ściskając krawędzie, nakłuj ciasto widelcem na wierzch, aby wydostała się para i ciasto zostało upieczone. Przykryj formę ciastem folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto należy przykryć folią, aby nadzienie ze szczawiu było dobrze upieczone, ponieważ szczaw był wcześniej gotowany na parze. Następnie usuwamy folię, pieczemy przez około 15 minut, pozwalamy ciastu się zrumienić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy