skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciastko kakaowe w piekarniku? Nie musisz wcześniej wyjmować żywności z lodówki. Lepiej przesiać mąkę proszkiem do pieczenia, aby wzbogacić ją tlenem. Przygotuj naczynie do pieczenia.
Krok 2:
Włóż odpowiednią ilość masła, cukru, proszku kakaowego (łyżki bez zjeżdżalni) do rondla i wlej wymaganą ilość mleka. Umieść rondel na średnim ogniu, wymieszaj jego zawartość.
Krok 3:
Ciągle mieszając masę czekoladową trzepaczką lub łyżką, zagotuj, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Dodaj jajka do schłodzonej masy (po ich rozbiciu) i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Dodaj mąkę w dwóch lub trzech krokach, przesianą proszkiem do pieczenia (lepiej przesiać część mąki osobno, aby można było dostosować jej ilość) i wymieszaj, aby nie było grudek. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na placki. W razie potrzeby dodaj trochę mniej lub trochę więcej mąki (skup się na konsystencji). Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 6:
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem lub posmaruj masłem. Wlać ciasto czekoladowe, wyrównując szpatułką. Umieść formę z babeczką w rozgrzanym piekarniku na 30-40 minut lub do miękkości. Gotowość można sprawdzić za pomocą wykałaczki lub drewnianego szpikulca — powinien wyjść suchy ze środka ciasta.
Krok 7:
Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i pozostaw na kilka minut w formie. Następnie połóż gotowe wypieki na desce lub ruszcie, aż całkowicie ostygną. Podawaj babeczkę, krojąc ją na kawałki. Babeczka świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub szklanką mleka.
babeczka okazała się bardzo smacznym, doskonale wyrażonym czekoladowym smakiem. Moja rodzina bardzo go polubiła.
zrobiłem babeczkę w prostokątnym kształcie 12 x 25 cm, ale z tego samego ciasta możesz upiec małe babeczki (czas pieczenia będzie musiał zostać skrócony), które wygodnie jest zabrać ze sobą do pracy lub dziecka do szkoły.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g