bułeczki

Przygotuj rodzinę na herbatę ze słodkimi, bujnymi bułeczkami! Bardzo smaczne, przewiewne bułeczki cukrowe z chrupiącą skórką. Prosty przepis, a wrażenia-morze. Po co kupować w sklepie, kiedy możesz sam upiec, zwłaszcza wszystkie składniki są w każdym domu.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 66 % 45 g
354 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułeczki cukrowe? Przygotuj niezbędne składniki. Weź wysokiej jakości mąkę pszenną najwyższej jakości. Jakość wypieków będzie w dużej mierze zależeć od tego. Kupując suche drożdże, przeczytaj instrukcje. Aktywny rodzaj drożdży należy najpierw rozcieńczyć w ciepłej cieczy. Natychmiastowe suche drożdże dodaje się bezpośrednio do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek umieść ciasto. Aktywne suche drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. W tym czasie ciasto wzrośnie i na powierzchni utworzy się Piankowa Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku wymieszaj jajko, cukier, sól. Wlej rafinowany olej słonecznikowy i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto do miski z mieszanką jajeczną, wymieszaj. Przesiej mąkę, aby ciasto było bardziej przewiewne, Dodaj i zagniataj miękkie, elastyczne, nie przyklejające się do dłoni ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do 30-40 stopni. Gdy objętość ciasta wzrośnie 2-3 razy, należy go ugniatać, aby wydalić dwutlenek węgla, który zakłóca proces fermentacji. Teraz możesz tworzyć bułki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozłóż ciasto. Podziel go na kulki wielkości mandarynki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdą kulkę w wydłużony prostokąt (grubość około 3 mm).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj powierzchnię masłem stopionym w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp równomiernie cukrem. Aby uzyskać smak, biały cukier można zmieszać z 2 herbatami. l. cukier waniliowy lub zastąp go cukrem trzcinowym, a następnie smak i aromat pieczenia stanie się karmelowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń prostokąt w rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wykonaj cięcie poprzeczne, nie sięgając do końca 1 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć bułkę (jak pokazano na zdjęciu). Wykonaj takie manipulacje resztą kulek ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lekko nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, biorąc pod uwagę, że będą rosły podczas pieczenia. Pozostaw blachę do pieczenia z bułkami w ciepłym miejscu na 15 minut, aby wyłożyć. Następnie wyślij do piekarnika nagrzanego (10-20 minut) do 180 stopni. Piec przez około 15-20 minut, koncentrując się na specyfice swojej techniki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy bułki się zrumienią, sprawdź ich gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, możesz wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika. Aby uzyskać połysk, posmaruj gotowe bułeczki słodką wodą. Aby to zrobić, w małym pojemniku rozcieńczyć cukier w przegotowanej wodzie (1/8 szklanki) (3 herbaty. l.).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pyszne, przewiewne bułeczki są gotowe. Zrób herbatę i poczęstuj się. Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy