ciasto z czekoladowymi smugami i owocami

niesamowicie pyszne i piękne ciasto z czekoladowymi smugami i owocami. Jeśli lubisz delikatne, kremowe i soczyste ciasta, to na pewno spodoba ci się to pyszne ciasto z czekoladowymi smugami i owocami. Dzięki sufletowi ciasto jest bardzo lekkie i delikatne, a owoce nadają ciastu lekką kwaskowatość i soczystość.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 65 % 26 g
204 kcal
IG: 35 / 4 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zróbmy biszkopt czekoladowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce rozbijamy jajka i dodajemy do nich cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj je mikserem przez 5-7 minut. Powinniśmy mieć bujną i gęstą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połączyć na sicie i przesiać razem mąkę i proszek kakaowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj mąkę z masą jajeczną szpatułką lub trzepaczką. Pracujemy delikatnie, aby masa nie spadła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż formę o średnicy 18 cm papierem (należy to zrobić przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta) i wypełnij ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy nasz biszkopt czekoladowy przez około 15-18 minut w 180 C. gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Świeżo upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i przenosimy na ruszt (użyłem stojaka do gotowania na parze z multicookera), pozwalamy mu całkowicie ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostudzony biszkopt przycinamy lekko wzdłuż krawędzi (nie jest to konieczne), aby zmniejszyć jego średnicę, a także pokroić na 2 równe ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto zebrałem w pierścieniu cukierniczym, ale jeśli go nie masz, po prostu użyj formy, w której upiekłeś biszkopt. Połóż połowę biszkoptu na dnie formy i umieść go na środku (w przypadku, gdy przyciąłeś go również na krawędziach).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz możesz zrobić suflet.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Żelatynę napełnij syropem. Użyłem syropu z ananasa w puszkach, ponieważ miałem słoik otwarty w lodówce, ale jeśli nie masz syropu owocowego, możesz bezpiecznie wziąć zwykłą wodę (gotowaną, schłodzoną) lub mleko lub śmietanę (10-15%). Odstawiamy żelatynę na 5-10 minut na bok, aby pęczniała.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W międzyczasie obierz (Opcjonalnie) i pokrój świeże brzoskwinie na małe kawałki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 5 minutach wracamy do żelatyny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Delikatnie podgrzej go na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzamy roztworu do wrzenia!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij ciężką śmietanę razem z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem pudrem (weź mały cukier lub zamień go na cukier puder). Ubijaj, aż uzyskasz bujną i gęstą śmietanę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej jogurt do śmietany i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj pokrojone brzoskwinie do kremowej masy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Roztwór żelatyny jest filtrowany przez sito i wlewany do naszego sufletu. Trzepaczką bardzo szybko i dokładnie wymieszaj wszystko.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Składanie ciasta. Musisz zrobić wszystko szybko, ponieważ żelatyna zaczyna działać, a suflet twardnieje. Połóż połowę sufletu na wyłożonej warstwie biszkoptu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptu i przykryj pozostałą częścią sufletu. W razie potrzeby wyrównaj powierzchnię sufletu szpatułką. Wysyłamy nasze ciasto do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie stwardnieje.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gdy ciasto stwardnieje, możesz zrobić lukier.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gorzka czekolada (opcjonalnie możesz wziąć mleczną) jest łamana na małe kawałki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Pamiętaj, że czekolady nie można przegrzać, w przeciwnym razie zwinie się, dlatego stale monitorujemy jej konsystencję i mieszamy tak często, jak to możliwe.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj masło do rozpuszczonej czekolady.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    I mieszaj, aż masło się rozpuści, a lukier zamieni się w gładką i jednorodną masę. Jeśli nagle czekolada bardzo ostygła, a masło jeszcze się nie stopiło, następnie dodatkowo podgrzej masę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Gotową glazurę pozostawiamy do ostygnięcia.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przenieś dobrze zamrożone ciasto na talerz.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wlej lukier na wierzch ciasta, nie osiągając krawędzi ciasta około 1-2 cm.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Teraz tworzymy nasze smugi. Aby to zrobić, użyj szpatułki lub szpatułki, aby delikatnie popchnąć nasz lukier do krawędzi. Staramy się pracować szybko, ponieważ lukier szybko twardnieje na zimnym torcie. W tej formie Wysyłamy nasze ciasto do lodówki do momentu podania.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przed podaniem udekoruj nasze ciasto owocami i opcjonalnie jagodami. Do dekoracji użyłam brzoskwiń, nektarynki, malin i jeżyn. Udekoruj według własnych upodobań. Położyłem owoce i jagody na krawędzi i pozostawiłem środek nietknięty.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Na samym końcu dodaj kilka gałązek mięty i to wszystko! Nasze ciasto z czekoladowymi smugami i owocami jest gotowe do podania!

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Smacznego!

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Oto cięcie! Poczęstuj się!

myślę, że w zależności od pory roku owoce można dobierać do smaku. Na przykład zimą możesz użyć wszelkiego rodzaju owoców w puszkach lub wziąć kiwi, banany, persimmon, ale latem, oprócz owoców, możesz bezpiecznie wziąć wszelkiego rodzaju jagody, dzięki którym ciasto będzie również bardzo jasne.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy