rozgrzewająca herbata zimowa

pachnący, z cytrusowymi nutami i przyprawami! Po co kupować drogie herbaty w specjalnych sklepach, skoro można gotować bardzo smaczne w domu? Filiżanka takiej herbaty rozgrzeje, otuli ciepłem, rozweseli, doda siły i energii, a także pomoże przetrwać mroźne zimowe wieczory!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rozgrzewającą herbatę zimową? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Taką herbatę należy zacząć przygotowywać z pomarańczy. W takim przypadku należy go przygotować z wyprzedzeniem, a raczej nie samą pomarańczę, ale jej skórkę, należy ją wysuszyć, a to zajmie trochę czasu. Aby to zrobić, rozpocznij przygotowania co najmniej dwa dni przed tym, jak chcesz spróbować takiej herbaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc weź pomarańczę i obierz skórkę (same plasterki pomarańczy nie będą używane w tym przepisie). Pokrój skórki pomarańczowe w małe kostki, połóż je na desce lub talerzu i pozostaw w ten sposób. Będą powoli wysychać. Za dwa dni będzie można z nich korzystać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posiekaj laski cynamonu i goździki. Aby to zrobić, umieść je na środku ręcznika. Owiń sam ręcznik, aby uzyskać torebkę z przyprawami. Umieść torebkę z zawartością na powierzchni roboczej i wykonaj kilka uderzeń młotkiem w torebkę. Zajmie to kilka minut(ostrzegam, że będzie trochę głośno i niezbyt wygodnie, więc położyłem deskę na Kamionce).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie weź pojemnik, w którym wymieszasz wszystkie składniki. Dla wygody lepiej jest użyć głębokiej miski. W misce włóż czarną herbatę, kawałki skórki pomarańczowej, posiekany cynamon i goździki, a także dodaj trochę kardamonu. Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki herbaty były równomiernie rozmieszczone. Herbata w postaci suchej jest gotowa. Teraz zaparz herbatę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby to zrobić, zagotuj wodę, odpowiednio przygotuj czajnik. Zalej go wrzącą wodą. Odbywa się to w celu zmycia zanieczyszczeń, pozbycia się aromatu poprzedniego naparu, podgrzania pojemnika i zdezynfekowania go. Następnie wlej herbatę do zaparzacza (ile wlać zależy od użytej herbaty, objętości samego zaparzacza i preferencji smakowych, ale jeśli Średnio, to jest 1 łyżeczka. na 150 ml. woda).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej wszystko wrzącą wodą, zamknij pokrywkę i gotuj przez 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciesz się jasną, aromatyczną, pikantną, rozgrzewającą herbatą!

aby herbata zachowała świeżość, aromat i szlachetny smak, należy ją przechowywać w specjalnych pojemnikach do przechowywania herbaty lub w opakowaniu ze specjalnej folii (wystarczy zostawić torebkę z poprzedniej używanej herbaty kupionej w sklepie, a następnie wlać do niej świeżo przygotowaną).

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy