skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rozgrzewającą herbatę zimową? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Taką herbatę należy zacząć przygotowywać z pomarańczy. W takim przypadku należy go przygotować z wyprzedzeniem, a raczej nie samą pomarańczę, ale jej skórkę, należy ją wysuszyć, a to zajmie trochę czasu. Aby to zrobić, rozpocznij przygotowania co najmniej dwa dni przed tym, jak chcesz spróbować takiej herbaty.
Krok 2:
Więc weź pomarańczę i obierz skórkę (same plasterki pomarańczy nie będą używane w tym przepisie). Pokrój skórki pomarańczowe w małe kostki, połóż je na desce lub talerzu i pozostaw w ten sposób. Będą powoli wysychać. Za dwa dni będzie można z nich korzystać.
Krok 3:
Następnie posiekaj laski cynamonu i goździki. Aby to zrobić, umieść je na środku ręcznika. Owiń sam ręcznik, aby uzyskać torebkę z przyprawami. Umieść torebkę z zawartością na powierzchni roboczej i wykonaj kilka uderzeń młotkiem w torebkę. Zajmie to kilka minut(ostrzegam, że będzie trochę głośno i niezbyt wygodnie, więc położyłem deskę na Kamionce).
Krok 4:
Następnie weź pojemnik, w którym wymieszasz wszystkie składniki. Dla wygody lepiej jest użyć głębokiej miski. W misce włóż czarną herbatę, kawałki skórki pomarańczowej, posiekany cynamon i goździki, a także dodaj trochę kardamonu. Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki herbaty były równomiernie rozmieszczone. Herbata w postaci suchej jest gotowa. Teraz zaparz herbatę.
Krok 5:
Aby to zrobić, zagotuj wodę, odpowiednio przygotuj czajnik. Zalej go wrzącą wodą. Odbywa się to w celu zmycia zanieczyszczeń, pozbycia się aromatu poprzedniego naparu, podgrzania pojemnika i zdezynfekowania go. Następnie wlej herbatę do zaparzacza (ile wlać zależy od użytej herbaty, objętości samego zaparzacza i preferencji smakowych, ale jeśli Średnio, to jest 1 łyżeczka. na 150 ml. woda).
Krok 6:
Zalej wszystko wrzącą wodą, zamknij pokrywkę i gotuj przez 5-7 minut.
Krok 7:
Ciesz się jasną, aromatyczną, pikantną, rozgrzewającą herbatą!
aby herbata zachowała świeżość, aromat i szlachetny smak, należy ją przechowywać w specjalnych pojemnikach do przechowywania herbaty lub w opakowaniu ze specjalnej folii (wystarczy zostawić torebkę z poprzedniej używanej herbaty kupionej w sklepie, a następnie wlać do niej świeżo przygotowaną).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g