udka z kaczki z soczewicą w sosie pomarańczowym

wykwintna kolacja dla dwojga - udka z kaczki w sosie pomarańczowym. Gotuj! Aby przygotować to niesamowicie smaczne danie, będziesz musiał podjąć wysiłek, ale kolacja będzie niezapomniana. Spróbuj!
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 12 % 4 g
248 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

1. Połóż nogi kaczki na suchej patelni i usmaż je. Konieczne jest stopienie tłuszczu, a następnie przeniesienie nóg na blachę do pieczenia.
2. Dodaj posiekany czosnek, anyż, tymianek, sól, czarny pieprz do nóg. Wszystko wymieszaj.
3. Wlej stopiony tłuszcz na nogi kaczki.
4. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Piec 3,5 godziny.
5. Włóż do piekarnika, aby upiec buraki w folii, aż będą miękkie. Następnie pokrój go w plasterki.
5. W bulionie warzywnym gotuj soczewicę do miękkości.
6. Ugotowaną soczewicę smażyć na patelni w połowie masła przez 3-4 minuty, po czym dodać sos demi glace i mieszając, poczekaj, aż wilgoć wyparuje. Zdjąć z ognia.
7. Pokrój jabłko, gruszkę i pomarańczę w plasterki. Usmaż je na pozostałym maśle, dodaj miód.
8. Przygotuj sos pomarańczowy, dla którego musisz wycisnąć sok z pomarańczy, a następnie odparuj go na małym ogniu (powinien zmniejszyć objętość o 80%). Dodaj do niego demi glace, miód, szafran i masło. Mieszając, trzymaj w ogniu przez kolejne 2 minuty.
9. Połóż soczewicę na porcjach, na niej-nogi kaczki, obok pięknie połóż warzywa i owoce, żurawinę, polej wszystko sosem, udekoruj rukolą.

podawaj danie do stołu, aż ostygnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • SOS Demi-Glace - 51   kcal/100g

Podobne przepisy