skład / składniki
metoda gotowania
1. Połóż nogi kaczki na suchej patelni i usmaż je. Konieczne jest stopienie tłuszczu, a następnie przeniesienie nóg na blachę do pieczenia.
2. Dodaj posiekany czosnek, anyż, tymianek, sól, czarny pieprz do nóg. Wszystko wymieszaj.
3. Wlej stopiony tłuszcz na nogi kaczki.
4. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Piec 3,5 godziny.
5. Włóż do piekarnika, aby upiec buraki w folii, aż będą miękkie. Następnie pokrój go w plasterki.
5. W bulionie warzywnym gotuj soczewicę do miękkości.
6. Ugotowaną soczewicę smażyć na patelni w połowie masła przez 3-4 minuty, po czym dodać sos demi glace i mieszając, poczekaj, aż wilgoć wyparuje. Zdjąć z ognia.
7. Pokrój jabłko, gruszkę i pomarańczę w plasterki. Usmaż je na pozostałym maśle, dodaj miód.
8. Przygotuj sos pomarańczowy, dla którego musisz wycisnąć sok z pomarańczy, a następnie odparuj go na małym ogniu (powinien zmniejszyć objętość o 80%). Dodaj do niego demi glace, miód, szafran i masło. Mieszając, trzymaj w ogniu przez kolejne 2 minuty.
9. Połóż soczewicę na porcjach, na niej-nogi kaczki, obok pięknie połóż warzywa i owoce, żurawinę, polej wszystko sosem, udekoruj rukolą.
podawaj danie do stołu, aż ostygnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- SOS Demi-Glace - 51 kcal/100g