wiśnia we własnym soku na zimę z cukrem
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
1. Staramy się wybierać Dojrzałe, Duże i soczyste owoce, będą miały więcej soku.
2. Sortujemy wiśnie, usuwając gałązki, liście i zepsute jagody.
3. Wlej wiśnie wodą i pozostaw na godzinę, aby stały się jeszcze bardziej soczyste. Podczas moczenia wiśni myjemy i sterylizujemy słoiki w wygodny dla Ciebie sposób.
4. W słoikach kładziemy wiśnie, posypując je cukrem, przykrywamy pokrywkami. Na dnie patelni kładziemy ręcznik i kładziemy na nim słoiki. Ściany puszek nie powinny się dotykać.
5. Wlej gorącą wodę do rondla i gotuj litrowy słoik przez 20 minut. Natychmiast po tym zwijamy pokrywki i usuwamy je pod kocem, aż całkowicie ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g