wiśnia we własnym soku na zimę z cukrem

przydatne przygotowanie na zimę z zachowaniem wszystkich witamin! Jeśli w tym roku jest dużo wiśni, a dżem jest już ugotowany, a kompot jest wirowany, możesz zachować wiśnie z cukrem na zimę. Smak takich wiśni nie jest gorszy niż świeżych. Po usunięciu z niego kości można użyć do pierogów lub ciast. Świeże witaminy przez cały rok!
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 77 g
189 kcal
IG: 51 / 0 / 49

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Staramy się wybierać Dojrzałe, Duże i soczyste owoce, będą miały więcej soku.

2. Sortujemy wiśnie, usuwając gałązki, liście i zepsute jagody.

3. Wlej wiśnie wodą i pozostaw na godzinę, aby stały się jeszcze bardziej soczyste. Podczas moczenia wiśni myjemy i sterylizujemy słoiki w wygodny dla Ciebie sposób.

4. W słoikach kładziemy wiśnie, posypując je cukrem, przykrywamy pokrywkami. Na dnie patelni kładziemy ręcznik i kładziemy na nim słoiki. Ściany puszek nie powinny się dotykać.

5. Wlej gorącą wodę do rondla i gotuj litrowy słoik przez 20 minut. Natychmiast po tym zwijamy pokrywki i usuwamy je pod kocem, aż całkowicie ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g

Podobne przepisy