pomidory cynamonowo-goździkowe

pomidory są pyszne i pięknie wyglądają na świątecznym stole! Zwijam pomidory w litrowe słoiki, ponieważ nie jemy dużego na raz. Przepis całkowicie przestrzegam.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
40 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przepis jest przeznaczony na 3-litrowy słoik. Umyj pomidory i włóż do czystych słoików. Zalej zimną wodą (aby określić jej ilość dla solanki). Następnie wlej go do rondla, dodaj wszystkie składniki oprócz octu i zagotuj. Wlej słoiki z pomidorami gorącą solanką i sterylizuj przez 20 minut.temperatura wody 80-85 stopni. Pod koniec sterylizacji dodaj ocet, wyjmij słoiki i zwiń. Odwróć na pokrywkę, zawiń, aż całkowicie ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy