twaróg z kwaśnego kefiru
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kefir na patelnię, Wyślij do ognia. Doprowadzić prawie do wrzenia, ale nie gotować!
2. Pozostaw do ostygnięcia na dwie godziny.
3. Durszlak wykładamy gazą w trzech warstwach i filtrujemy masę (można również użyć drobnego sita).
4. Twaróg, który pozostał w gazie, zawieszamy nad miską i pozostawiamy w tej pozycji na pół godziny. W tym czasie nadmiar serwatki spłynie, a twaróg będzie gotowy do użycia.
domowy twarożek doskonale trzyma się w lodówce przez 4-5 dni!
Gotuj z miłością! Smacznego twarogu)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g