twaróg z kwaśnego kefiru

Przygotuj twaróg w domu! To bardzo proste i jednocześnie pyszne! Domowy twaróg przygotowany według tego przepisu okazuje się soczysty i delikatny. Spróbuj-gotowanie jest proste! Okazuje się, że 200-250 gramów twarogu.
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Wlej kefir na patelnię, Wyślij do ognia. Doprowadzić prawie do wrzenia, ale nie gotować!

2. Pozostaw do ostygnięcia na dwie godziny.

3. Durszlak wykładamy gazą w trzech warstwach i filtrujemy masę (można również użyć drobnego sita).

4. Twaróg, który pozostał w gazie, zawieszamy nad miską i pozostawiamy w tej pozycji na pół godziny. W tym czasie nadmiar serwatki spłynie, a twaróg będzie gotowy do użycia.

domowy twarożek doskonale trzyma się w lodówce przez 4-5 dni!

Gotuj z miłością! Smacznego twarogu)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy