musztarda w proszku klasyczna

pyszna prawdziwa domowa musztarda jest tym, czego potrzebujesz do stołu! Zdradzę ci moje sekrety pikantnej przyprawy, którą sam gotuję od prawie roku. Musztarda to najprostszy, ale wciąż bardzo smaczny sos, znany nam od dzieciństwa. W domu możesz ugotować takie pyszne na dwa rachunki, wszystko jest tak proste, że nawet nastolatek może sobie z tym poradzić!
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 38 % 14 g
213 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Wlej proszek musztardowy do małej miski.

2. Wlej wodę do rondla, zagotuj.

3. Wlej musztardę wrzącą wodą, pocierając masę łyżką ,aż będzie gładka (obecność grudek jest niedopuszczalna).

4. Wlej olej roślinny i ocet jabłkowy do powstałej jednorodnej masy, wlej cukier i sól, wymieszaj.

5. Wlej mieszaninę do słoika z pokrywką lub małego pojemnika i pozostaw w ciepłym miejscu na 2-3 godziny. W tym czasie musztarda dojrzeje i stanie się gęstsza.

szczelnie zamknij gotową musztardę i wyślij do lodówki. Jest całkowicie gotowy do użycia.

Gotuj z miłością, a odniesiesz sukces!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy