konserwowanie papryki

Domowa papryka w puszkach jest zarówno przystawką, jak i składnikiem innych potraw. Pyszne, jemy do ziemniaków lub gryki.
meriallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
73 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

trzy litrowe słoiki i pokrywki umyć sodą, wysterylizować.
obierz paprykę z łodyg i nasion, umyj, pokrój na 4 części.
przygotuj marynatę: dodaj sól, cukier, ocet i olej do wody, zagotuj. Zanurz pieprz partiami we wrzącej marynacie i gotuj przez 5 minut. od momentu wrzenia.
ułóż paprykę w słoikach, zalej marynatą i zwiń.
Odwróć słoiki i ostudź.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy