marynowane śliwki z lavrushką na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
śliwki wybierz Węgierkę, powinna być twarda. Umyć i wysuszyć.
wymieszaj suche śliwki z paczką lavrushki.
przygotuj syrop:włóż wodę z cukrem do ognia, zagotuj
wlej ocet, gdy się zagotuje, podlewając śliwki. przykryć pokrywką, pozostawić do
całkowite ochłodzenie.
w ten sposób odsączamy syrop, gotujemy i zalewamy syropem śliwkowym rano i wieczorem przez 6 dni
z rzędu. Szóstego dnia kładziemy syrop na ogniu, gdy się zagotuje
śliwki w słoikach (na dnie słoika 2 goździki). Wlać syrop, zwinąć,
Odwróć, zawiń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g