marynowane śliwki z lavrushką na zimę

Gotowanie jest długie, ale warto! Polizasz palce śliwki! Zwijam takie śliwki w 2-3 porcjach.Ale do wiosny nie wystarczy. Smacznego.
LeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
80 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 6 d

śliwki wybierz Węgierkę, powinna być twarda. Umyć i wysuszyć.
wymieszaj suche śliwki z paczką lavrushki.
przygotuj syrop:włóż wodę z cukrem do ognia, zagotuj
wlej ocet, gdy się zagotuje, podlewając śliwki. przykryć pokrywką, pozostawić do
całkowite ochłodzenie.
w ten sposób odsączamy syrop, gotujemy i zalewamy syropem śliwkowym rano i wieczorem przez 6 dni
z rzędu. Szóstego dnia kładziemy syrop na ogniu, gdy się zagotuje
śliwki w słoikach (na dnie słoika 2 goździki). Wlać syrop, zwinąć,
Odwróć, zawiń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy