pikantny sos pomidorowy

aromatyczny sos będzie doskonałym sosem do prostego przystawki! Proste i smaczne. Doskonałe uzupełnienie dań głównych. SOS podawano do paluszków z kurczaka w panierce kokosowej.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
1. Umyj pomidory, zrób nacięcia, a następnie zalej je wrzącą wodą. Następnie zalej zimną wodą i usuń skórę. Usuń nasiona i przebij pomidory za pomocą blendera zanurzeniowego do stanu puree.
2. Starte pomidory wlać na patelnię, dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i ząbek czosnku doprowadzić do wrzenia.
3. Puree blenderem do uzyskania gładkości. Sos jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy